«Kan jeg sørge over et sted som aldri har vært mitt?»
Som barnebarn av tvangsflyttede samer har Elin Anna Labba (f. 1980) samlet inn biter av en mørk del av svensk og norsk historie: at 300 personer ble tvunget til å flytte i perioden 1919-1932. Da myndighetene i de to nabolandene inngikk en avtale om å redusere forflytning av reinflokker over grensen, mistet samiske familier med reinflokker på svensk side tilgang til beiteområder i Norge i sommerhalvåret.
Mer enn 100 år etter er konsekvensene synlige i konflikter og rettsprosesser mellom folk i de berørte områdene. Den lille boken på omtrent 200 sider er lettlest, men samtidig svært innholdsrik og opplysende. Kart, bilder, sitater, brev, utklipp og ordforklaringer utfyller tekstene.
Labba har etter min mening lyktes godt i å få frem noen av de mange trådene som utgjør en skjebnesvanger del av den samiske historien. I tillegg til flere beretninger som veves frem, er deler av forfatterens egen familiehistorie tråden som innleder og avslutter boken. Herrene sendte oss hit fikk den svenske Augustpriset i 2020. Boken er oversatt av Trude Marstein.
Les gjerne boken i anledning samenes nasjonaldag 6. februar. Dagen markeres til minne om det første samiske landsmøtet som ble holdt i Metodistkirken i Trondheim i 1917. Dette var første gangen at samene var samlet for å arbeide for felles samiske saker over nasjonalstatsgrensene. Dagen ble første gang feiret i 1993. Kilde: Sametinget.no
Forfatteren beskriver den samiske historien slik:
«Vår fortelling er skiltet som ingen satte opp, kapitlet som aldri fikk plass i historieboka.»
Vi anbefaler også Derfor må du vite at jeg er same av film-aktuelle Ella Marie Hætta Isaksen fra Ellos eatnu – La elva leve
Er Herrene sendte oss hit : om tvangsflyttingen av samene inne på biblioteket?
Bekkestua. Voksenavd.
Sandvika. Voksenavd.
Rykkinn. Voksenavd.
Eiksmarka. Voksenavd.
Høvik. Voksenavd.