Tekst av Ulla Hånde.

«Derfor må du vite at jeg er same» av Ella Marie Hætta Isaksen. 

Stjernekamp vinner Ella Maries bok om opplevelsen av å være same.

Ella Marie var veldig beskyttet som samebarn i sin oppvekst ved Tanaelva. Hun har en samisk mor og norsk far. Hun ante ikke noe om fornorskningsprosessen som har foregått i over 100 år. Små barn hadde blitt sendt bort fra foreldrene sine og plassert på internatskoler tidligere i historien.

Samer er stolte av sin tilhørighet, men de har måttet ta sine kamper. Fra ungdomsskolen fikk Ella Marie sitt første politiske verv – lokalt. Hun følte for å engasjere seg og ville ha rettferdighet. Det gikk opp for henne at det finnes mennesker som forakter samiske verdier og tradisjoner. Samefolket er tradisjonelt kjent for å være stillferdig: «Det er bedre å tenke mer og si mindre», er et gammelt samisk ordtak. Nordmenn flest er kjent med ordtaket: «Den som tier, samtykker.» Samene har det motsatte: «Den som tier, samtykker ikke.»

Jeg synes denne historien er nyttig og opplysende, men også vond og opprørende om det å kjenne på samenes ulike kamper gjennom tidene. Det er kun samer som kan fortelle fordi de kjenner det på kroppen. Holdningene fra andre nordmenn har ikke alltid vært vennlig.

Bestill boken fra Bærum bibliotek.

Finnes også i Bookbites, både som e-bok og e-lydbok. Du kan lese mer om Bookbites her:

 

Translate »