Adventstiden er i anmarsj, og julebøker er i vinden som aldri før. Her er forslag til tre bøker som alle gir julestemning, om enn på forskjellige måter.

 

A Christmas Memory av Truman Capote inneholder fem noveller med vinter-og juletema. Tre av fortellingene omhandler forfatterens barndom i USAs sørstater. Han bodde på landsbygda i Alabama sammen med en eldre, eksentrisk og litt barnlig slektning. Foreldrene sine så han kun sporadisk. Han beskriver et liv der han kun brukte sko hvis han skulle i kirken på en søndag.

I den ene novellen beskrives årets julekakebakst som blant annet innebærer å kjøpe hjemmebrent fra en litt skummel nabo ved navn Haha Jones. I den andre er vi med på Thanksgivingfeiring. Gutten tvinges til å invitere en fattig nabogutt som mobber ham. I den tredje er vi med til New Orleans for å besøke faren som vil kjøpe seg fri fra dårlig samvittighet.

Novellene skrives med nostalgi, sjarm og sårhet, med andre ord skikkelig sørstatslitteratur. Vi ser fattigdommen, men det er ikke mørke og håpløshet som preger livene deres. Fortellingene stråler av varme, så sett deg med disse foran peisen en kald vinterkveld.

Denne samlingen er ikke oversatt til norsk, men den ene novellen er oversatt og kan leses i antologien Verdens fineste julefortellinger (Anne B. Bull-Gundersen (red.)).

I Syv dager med oss av Francesca Hornak møter vi en familie som skal feire jul sammen for første gang på mange år. Eldstedatteren har vært med Leger uten grenser til en epidemi i Afrika, så hele familien må i 7-dagers karantene på landstedet.

Hadde man lest denne før covid-pandemien – da boka ble skrevet – kan det hende denne situasjonen ville føltes litt usannsynlig. Men for oss som nå har vært gjennom dette så er det mye gjenkjennbart. Mange av oss vet nå hvordan det er å være isolert og veldig tett på hverandre på samme tid. Familien i boka samles i sitt litt slitte herskapshus på den engelske landsbygda – mor, far og to døtre. I tillegg til kjernefamilien dukker det opp en voksen sønn som faren ikke har visst om før nå.

Alle familiemedlemmene bærer på sine hemmeligheter, noe som fører til både komiske og tragiske situasjoner. Til tider er dette som en forviklingskomedie – det er lett å se for seg en filmatisering av boka. Samtidig går den også inn i mer alvorlige temaer, det er til og med et dødsfall i boka, så det er ikke en ren feelgood-fortelling.

Fortellerstemmen veksler slik at vi får høre perspektivene til alle involverte, og hvert kapittel er merket med fortellerens navn så vi ikke går oss vill. Boka har godt driv, lett tone og ender med et håp. Den passer perfekt til å leses i førjulsrushet siden den ikke krever stor konsentrasjon for å lese, og gir mye underholdning underveis.

 

Småting som dette av Claire Keegan fikk mye oppmerksomhet da den kom i 2021, og har høstet både gode kritikker og prisnominasjoner. Dette er en annen type julefortelling – julestemningen kommer med en litt vond ettersmak.

Vi er i Irland på åttitallet. Bill selger og leverer kull, og julesesongen er travel. Når han kommer med en levering til det lokale klosteret møtes han av et forferdelig syn som setter i gang både den indre og ytre handlingen i boka.

Boka er kort og presis, den krever kun et par timer av leseren, men den sitter i etter endt lesing. Antakelig vil du få lyst til å google litt når du er ferdig, for det er vanskelig å tro at dette kan være basert på virkelige omstendigheter så sent som på åttitallet.

Hvis du er en person som liker de litt mørkere historiene, men likevel kunne ha lyst på en «julebok» så er denne for deg. Har du ikke lest Stargate av Ingvild H. Rishøi, så kan den anbefales på samme grunnlag. Men hold deg fast, for det er trist-vakker lesing.

Translate »