Her hos de levende av Levi Henriksen

Det er mye i Norges natur og tradisjonelt tøffe kår som har fått mange her gjennom tidene til å finne inspirasjon i amerikansk kultur og litteratur, og en av de er absolutt Kongsvinger-forfatter Levi Henriksen. De ser til sørstatsforfattere som Steinbeck og Flannery O’Connor, forfattere som klarer å gi enkle, bondslige, små kår og folk nærmest mytiske dimensjoner og indre liv. Så når Levi Henriksen skriver roman inspirert av sin egen families historie er det i likhet med disse forfatterne de store temaene han går for – forhold mellom fedre og sønner i flere generasjoner, forhold til Gud, store reiser hvor det er umulig å se seg tilbake, liv og død.

Vi møter «Henriksen», en mann som har reist fra kona og er i en midtlivskrise som får ham til å ønske å bli bedre kjent med familiehistorien sin. Det er ikke så mange igjen å spørre og sporene han har å gå på er få, men han spikrer sammen og drømmer historier ut fra bestefarens sjelfulle malerier og de knappe innføringene i den stille farens 7nde sanser. Et Norge urørt av oljerikdom og moderne teknologi trer frem i røff skjønnhet, og triste familiehistorier og tørre fakta får liv først og fremst gjennom relasjonene i familien. Den voldelige stefaren, den beskyttende storebroren, den store kjærligheten og så videre.

Dette er ikke en munter røverhistorie som Henriksens forrige roman Harpesang, men en dyster skillingsvise som nok vil treffe nært alle oss som har vokst opp på små steder og vet at de skjuler stor dramatikk.

Bestill boka fra Bærum bibliotek

 

Translate »