Dødevaskeren av Sara Omar

Denne boken ble erklært for årets viktigste roman i Danmark i 2017.
Dansk-kurdiske Sara Omar har skrevet om kvinners situasjon i Kurdistan på slutten av nittitallet. Dette er litt av en debut.

Lille Frmesk blir født i 1986 i Kurdistan. Hun er uønsket av faren fordi hun er jente og sykelig. Moren er redd for at han skal drepe henne. Hun gir Frmesk til sine foreldre for å redde livet hennes. De tar gladelig imot jenta, men lever hele tiden i frykt for at faren når som helst kan hente henne. Frmesk har det godt hos besteforeldrene. Bestefaren er en klok mann som ikke liker Koranens tolkning av at kvinnen skal være mannen underdanig. Bestemoren, en omsorgsfull og snill kvinne, er selve dødevaskeren. Hun vasker og steller drepte kvinner i alle aldre i sitt eget hus før de begraves. Hun sørger for at disse æresløse kvinnene får en anstendig avskjed. Det er ulike årsaker til at kvinnene/jentene er tatt av dage – det kan være at man er født som jente, at det ikke kommer blod på lakenet bryllupsnatten, barnløshet med mere. En kvinnes liv er ingenting verdt. Dødevaskeren har nok å gjøre.
Frmesk får med seg mye av det som foregår, selv om besteforeldrene prøver å skåne henne.

Boken veksler mellom fortid og nåtid. Vi møter Frmesk som den lille jenta i Kurdistan og som den voksne kvinnen på et sykehus i Danmark i 2016. Der ligger hun med indre skader og er full av angst.

Sara Omar kom som flyktning til Danmark da hun var 15 år. Boken er ikke selvbiografisk, men vi skjønner at mye er selvopplevd.
Hvorfor bør man lese denne boken? Fordi den er svært godt skrevet, både grusom og nydelig på en gang, og for å få innblikk i en verden som er ukjent for de fleste av oss. Her beskrives også kjærlighet, vennskap, familiesamhold og gode samtaler. Boken er vanskelig å legge fra seg og røsker i sjela di.
Forfatteren lever i dag med politibeskyttelse i Danmark. Selv sier hun, at om hun må ofre sitt liv for denne boken, så er det verdt det. Det er bare å bøye seg i støvet for en ung kvinne som har så mye mot.

Bestill boka fra Bærum bibliotek

Translate »