The Calculating Stars av Mary Robinette Kowal
De som har sett filmen Hidden figures vet at før IT var prestisjejobb, var det en ganske vanlig jobb for matematisk anlagte kontordamer. Denne spennende science fiction-romanen starter i de tidlige NASA-dagene, nærmere sagt 1952, hvor vi møter Elma og ektemannen som er på en romantisk hyttetur på fjellet, når de hører et enormt smell. De tenker begge det samme – atomkrig! Men virkeligheten skal vise seg å være mye verre og skumlere. En meteoritt har truffet Amerika, faktisk utryddet hele Washington, og man forstår snart at konsekvensene er mye større enn først antatt. Ikke bare har dette kastet Amerika ut i en politisk og samfunnsmessig krise, effekten dette sjokket hadde på planeten var så stort at det påvirker klimaet i hele verden. Elma regner og regner, og regner seg frem til et tall som bare kan bety en ting – dette betyr menneskehetens død, og det innen en generasjon. Det er bare et sted å dra. Det ytre rom.
Det er ikke vanskelig å se paralleler til den verden vi lever i i dag, med naturkatastrofer som krever rask handling mens politikerne helst vil snakke om noe helt annet. Elma er både matematiker og jobbet som pilot under andre verdenskrig, og ser seg selv som en soleklar kandidat til å bli blant de første astronautene som grunnlegger en menneskekoloni. Og som hun argumenterer, hvordan skal du klare å oppretteholde en koloni uten kvinner? Hun samler en gjeng andre kvinnelige piloter, som alle også ønsker å bli med i dette prosjektet, men det er nok av smålige autoritetsfigurer som står i veien for at de som er både flinke og villige skal få gjøre den jobben de kan best.
Dette er en feministisk og varm science fiction full av kunnskap og gode karakterer som gir leseren mye å tenke over, ikke minst hvor fint det hadde vært å ha en president her i virkeligheten som sa noe så fint som at «mine herrer, vi er ikke her for å diskutere hvorvidt krisen er et faktum. Vi er her for å diskutere hva vi skal gjøre med den.»
Bestill boka fra Bærum bibliotek