Jeg er en ivrig P2 lytter, og for en stund siden kom jeg til å høre et intervju med Anita Schjøll Brede. Hun står bak et relativt nystartet firma med nettstedet Iris.ai .

“Iris.ai is an Artificial Intelligence that starts out as a Science Assistant; helping you find the science you need. Over time she will learn, slowly but surely becoming a Scientist herself”

Blir dette, eller tilsvarende, kanskje den nye referansebibliotekaren i fagbibliotekene? Det virker i hvert fall veldig spennende! Det skrives mangfoldige tusen vitenskapelige artikler om selv de smaleste emner innen vitenskapen. Hvordan klare å få oversikt og plukke ut akkurat de artiklene du har behov for, og som er de nyttigste for din forskning, eller ditt prosjekt? Nå er Anita og hennes ansatte i gang med å utvikle den kunstige intelligensen som kan gjøre jobben på en effektiv måte. Se videoen de har lagt ut som et eksempel. I dette tilfellet var problemet om det er mulig å bygge en rakett av komposittmaterialer.

Dette er selvfølgelig et firma som må ha inntekter for å eksistere, men de har åpnet opp for at vi kan prøve deler av verktøyet deres. Ved å lime inn url-en til et vitenskapelig dokument med en «abstract», er det meningen at Iris.ai kan finne frem til de «beste» resultatene. Du kan også velge å lime inn URL-en til et TED foredrag. Dette bør prøves ut av fagbibliotekarer eller forskere! Etter hvert er det meningen at vi også skal få anledning til å legge inn egne stikkord i søket.

Iris.ai begynner å vekke oppsikt også på nettet, og Larry Ferlazzo hadde nylig et innlegg om dem. Han nevner også enkelte andre nettsteder du kan bruke til hjelp i forskningen.

Anita og Iris.ai får helt sikkert konkurranse fremover. Google satser jo stort på kunstig intelligens. Se nettstedet deres om AI, som jeg har omtalt tidligere. Der finner du mye spennende informasjon, og vil du gå enda dypere inn i den kunstige intelligensen, klikk på det nye avsnittet Education.

Men tilbake til Anita, hun har sitt personlige nettsted, og der kan du ta deg tid til TED forestillingen «Our human identities in a robotic future» hun hadde i desember 2016.  Anita er en fremtidsoptimist. La oss håpe hun har rett.

Men som en motvekt kan det være verd å se hva vår tids største vitenskapsmann mente om kunstig intelligens. I et intervju i Wired fra desember 2017 sier Stephen Hawking «I fear AI may replace humans altogether». Han døde 14. mars i år.

Tilbake til Nettguiden

Translate »