Lurer du på hva som er årets beste bøker? Bibliotekarene på Bærum bibliotek har talt, her er våre favoritter!
Bibliotekar Kristin Weaver:
Blokka på Bjerke: tretten år i tredje etasje
av Bjørn Hatterud
Oslo. Gentrifisering. Klasseskiller. Hatteruds nyeste er like god som Mjøsa rundt med mor. Morsomme refleksjoner og rørende beskrivelser av menneskeliv.
Bibliotekar Marianne Tollefsen Bakken:
Om utregning av romfang 2 og 3
av Solvej Balle
Fordi jeg er helt hekta og synes forfatteren er et geni.
Sier som litteraturkritiker Bernhard Ellefsen: «Faen, som disse bøkene er besettende lesning! De røsker og river i oss, de gir oss eksistensiell grisebank.»
Bibliotekar Mari Nymoen Sandnes:
Gjentakelsen
av Vigdis Hjorth
Romanen «Gjentakelsen» er en vond, sår, rå, øm og rystende oppvekstskildring, skrevet i et presist og tidvis poetisk språk. En kvinne i 60- årene ser tilbake på ungdomstiden sin, hvor hun begynner å nøste i fortrengte erindringer og såre minner. Romanen ble nominert til brageprisen i år.
Bibliotekar Katarzyna Konieczna-Staskiewicz:
Allmenningen
av Helene Guåker
Hovedkarakteren i boka, Lodve er en stille, introvert og litt rar mann uten store ambisjoner. Han mister jobben og kjæresten slår opp med ham på samme dag. Da stillingen som bomvokter på Midtvangen fjellovergang blir ledig, ser ikke Lodve noen annen mulighet enn å søke på denne jobben. Der blir han i 23 år og ettersom årene går vokser hans kjærlighet for naturen, fjellet og dyr. Jeg valgte denne boken nettopp pga det poetiske språket Helene Guåker bruker når hun beskriver relasjoner mellom natur og mennesker.
Bibliotekar Bent Inge Hvitstein
Detaljene
av Ia Genberg
Fordi hun på en fantastisk måte fanger det å være ung voksen gjennom 90-tallet, med et dryss av referanser som sammenfaller med egne opplevelser fra denne tiden. Dette er en minnebok for oss som vokste opp da, ført i et presist, detaljrikt og vakkert språk.
Chiquitita
av Pedro Carmona-Alvarez
Jeg har tidligere lest og likt mye av Carmona-Alvarez, blant annet flere strålende diktsamlinger om diktaturet i Chile og det å være flyktning. Nok en gang beskriver han flukt og håpløshet med en poetisk penn. Med dagens politiske situasjon flere steder i verden, er det både rørende og skremmende å lese om et barns flukt.
Bibliotekar Lars Petter Sveen:
Marginalia til Harriet Löwenhjelm
av Rune Christiansen
Enkelt og presist frå ein av landets absolutte største poeter. Årets bok er noko av det nydelegaste Christiansen har skrive.
Skår
av Bret Easton Ellis
Har enno berre lest dei 400 første sidene, men dette er utan tvil det varaste og såraste Ellis har skrive. Ikkje så viktig eller revolusjonerande som Less Than Zero eller American Psycho, men eksepsjonelt teknisk nivå kombinert med eit bankande hjarte.