Noen litterære karakterer glemmer man aldri. Det kan være av ulike grunner. For min del er det ofte slik at når jeg en tidlig, iskald morgen står og venter på bussen, så tenker jeg på Alberte i Cora Sandels roman. For selv om jeg er kald og sliten av vinter, så blir jeg aldri så kald og sliten som Alberte en vinter i Tromsø på begynnelsen av 1900 tallet.

Alberte er kald ikke bare på grunn av kulden utenfor husets vegger, men hele livet hennes er frossent. Hun er frosset fast i en by omgitt av småbysladder, borgerlige konvensjoner og en familie i stadig konflikt. Familien tilhører sositeten, men har store økonomiske problemer. Så det er kun broren Jakob som får gå på skole, dra på fest og reise til Kristiania. Alberte må bruke dagene på å tørke støv, ta imot skjenn av moren, stoppe strømper og gå i selskap med gamle damer. En av hennes små gleder i livet er å lage seg en kopp kruttsterk kaffe, som hun drikker foran vedovnen for å få varmen.

Alberte er en stille og forsiktig ung jente, men klart hun har drømmer og lengsler som alle andre! Men det er ingen andre en vi som leser som får ta del i det. Vi følger henne mens det indre oppgjøret vokser seg større og hun skjønner at hun må ut, ut av byen, ja ut av Norge. For hun vil bli forfatter, fri og uavhengig av andre.

Håpet er en nøysom plante, det skyter nye skudd i det dunkle for hver gang det blir ribbet. Utrydde håpet er en lang historie, kanskje umulig. Det lever av ingenting som det gule lavet på steinen, det lever på tross av alt… (s.68)

Romanen ble utgitt i 1926 og da var det noe banebrytende med måten Cora Sandel skildrer Albertes tilværelse og følelser på. For det som driver historien fremover er ikke ytre handlinger, men det indre livet. Med både varme og tørrvittig ironi får vi et nyansert psykologisk portrett av en ung kvinne. Romanen er skrevet i presens noe som skaper en helt egen nærhet mellom leser og teksten.

“Alberte og Jakob” er heldigvis første bok i en triologi. De to neste heter “Alberte og friheten” og “Bare Alberte”. Sammen utgjør denne triologien et kvinneportrett som fortsatt er interessant og utfordrende. Nå kan du låne alle tre bøkene i freshe nye utgaver fra Gyldendal forlag.

Er Alberte og Jakob inne på biblioteket?

Bekkestua. Voksenavd.

  • Eks. 12: På hylla, plassering MAGASIN
  • Eks. 13: På hylla, plassering MAGASIN
  • Eks. 24: På hylla, plassering MAGASIN
  • Eks. 25: På hylla, plassering MAGASIN
  • Eks. 26: På hylla
  • Eks. 28: På hylla, plassering MAGASIN

Høvik. Voksenavd.

  • Eks. 30: På hylla

Bestill tittelen i Bibliofil

Translate »