Da Amy Winehouse døde i 2011 bare 27 år gammel hadde de fleste gjort opp seg en mening om henne. Alkohol- og narkotikaproblemer, ekteskapet med halvkriminelle Blake Fielder og dramatisk vekttap fikk enda mer oppmerksomhet i pressen enn den bestselgende, glitrende soulmusikken hennes. Men med en gang nyheten kom ble legenden hennes satt i stein – ikonisk graffiti dukket opp i London over nesten natta, og i 2014 fikk hun en egen statue i sitt elskede Camden i nord-London. Nå er kvinnen med den store stemmen, store frisyren og store sorgene et ekte rockeikon på tross av den forholdsvis beskjedne produksjonen sin. Så dokumentarskaper Asif Kapadia hadde en jobb å gjøre når han satte seg fore å finne mennesket Amy i sin Oscarbelønte film med samme navn.

Amy Winehouse performs "Rehab" during 2007 MTV Movie Awards - Show at Gibson Amphitheater in Los Angeles, California, United States. (Photo by Jeff Kravitz/FilmMagic)

Amy begynner med hjemmevideo av sin heltinne som barn, hvor stemme og attitude allerede er på plass, og fortsetter like intimt og intenst til den bitre slutten. Venner og familie forteller åpent og ærlig om forholdet med Amy, og særlig godt ut av det kommer barndomsvenninnen og soulsangeren Juliette Ashby som deler hvordan det er å slåss og tape mot sin beste venns avhengighetsproblemer. Mindre godt ut av det kommer Amys far, som også har klaget mye over filmen siden den kom ut. Amy er et nådeløst og meget rørende portrett av en morsom, viljesterk og karismatisk kvinne som lot demonene sine ta overhånd, men viser også hvor dypt og ekte talentet hennes var og hvordan stemmen hennes berørte nesten alle som hørte den.

Siden filmen Amy gjør en så sulten på musikken hennes og så oppriktig trist over at hun ikke kommer til å få lage mer, er det et tips å følge opp med konsertfilmen I Told You I Was Trouble: Live in London. Denne konserten ble filmet på det lekre konsertstedet Koko i London 2007, ikke så lenge etter at andrealbumet Back to Black kom ut, og viser en vittig og litt overveldet Amy i storform. Backingbandet The Dap Kings låter som ei kule og er fullt i stand til å holde tritt med henne. Konsertfilmen viser en stjerne som var i ferd med å eksplodere – og understreker hvor tragisk det er at den sluknet så fort.

Bestill Amy fra Bærum bibliotek

Bestill I Told You I Was Trouble: Live in London fra Bærum bibliotek

Translate »