En tragisk hendelse skjedde da Nick Cave var i gang med  innspillingen av siste plate. Arthur, en av hans femten år gamle tvillinggutter falt ned fra en klippe i LSD-rus og døde momentant.  Denne grufulle hendelsen gjennomsyrer den mollstemte tonen på «Skeleton Tree»  med hovedvekt på rolige, stemningsfulle låter som på en måte fungerer som ventil for Caves sorg. En sorg som ikke er ferdig bearbeidet, men som fortsatt henger sjokkartet i en traumatisert Cave. Det er så forferdelig trist det som har skjedd. Og det er så rart at det kan skapes så gripende musikk ut av den tragiske ulykken. Naturligvis måtte hendelsen påvirke prosessen med platen og det er ikke til å komme utenom at man ser for seg den fallende gutten og farens fortvilelse mens man lytter seg gjennom «Skeleton Tree».  Nøkkelen ligger vel i at basisen for  mesterverket er at det handler om ekte følelser. Kvaliteten er alltid høy på Nick Caves plater og denne føyer seg pent inn i den rekken.

Platen dras i gang med «Jesus alone» , en dyster sak der teksten sender tankene til den fallende gutten: «You fell from the sky and crashlanded near the river Adur» er de første ordene vi presenteres for.  Meldingene som refererer til tapet av gutten dukker opp underveis. Kanskje sterkest i  de tre siste låtene som også må sies å være de aller beste på hele albumet . I «I Need You» synger han med en helt desprat stemme: «Just breath, just breath, I need you, nothing else matters when the one you love is gone». Deretter kommer nydelige «Distant Sky» der den danske sopranen Else Torp bidrar med vakker vokal. Til slutt det fantastiske tittelkuttet «Skeleton Tree». Bilder av nakne trær og Nick Cave som skuer tankefullt utover havet.

2016 var året vi mistet kunstneriske begavelser som David Bowie, Prince og Leonard Cohen. Det er synd men ikke uventet at det tynnes ut i rekken av gamle helter. Da er det enda godt at vi fortsatt har Nick Cave med på laget. I  min verden rykker han dermed opp i det absolutte toppsjiktet av de få gjenlevende artister som fortsatt er i stand til å skape rockemusikk av høyeste kvalitet.

Musikalsk  oppleves platen som en naturlig videreføring av lydbildet fra den forrige platen «Push The Sky Away» fra 2013. Samarbeidspartner Warren Ellis er sterkt til stede og krydrer platen med sorgfulle fioliner og andre effektfulle bidrag til stemningen.Det er aldri klissete sentimentalt.Bare trist, men på en veldig fin måte.

Staale Venstad

 

Bestill Nick Cave «Skeleton tree» på CD fra biblioteket her:

 

 

 

 

Translate »