Sånn ble det av Maren Uthaug

En usedvanlig sterk roman av en debutforfatter med norsk/samisk bakgrunn. Romanen forteller røfft og rett fram om en en usedvanlig oppvekst og en hard vei mot egen identitet. Denne romanen vakte positiv oppsikt da den kom ut i Danmark. Uthaug er en kjent blogger og tegneserieskaper. Oversatt til norsk i 2014.

Boken handler ikke om forfatteren selv, men om Risten som blir født som halvt same, halvt norsk midt på 70-tallet. Hun vokser opp i en storfamilie og blir mye overlatt til mormoren Akkhu. Hos mormor spinnes hun inn i en kokong av samiske myter, kvenske trollformler og Læstadianske læresetninger. Mormor innvier henne i nødvendigheten av å bære sølv for å beskytte seg mot de underjordiske. Da Risten blir syv år endrer hennes verden seg dramatisk. Hennes norske far forelsker seg og er utro med en dansk kvinne. Ristens mor mener det er best at Risten følger far og hans nye kvinne til Danmark. Og dermed starter Ristens nye liv som den danske pige Kirsten. Overgangen blir brutal og vanskelig. Kirsten må snillt takle savnet av mor og mormor, og finne sin vei i stemorens forventning og stadig fastere rammer. Et lyspunkt blir en vietnamesisk fosterbror, som hun knytter sterke bånd til. Stemoren er ubekvem med barnas etniske arvegods og plukker dette av dem. Når livet etterhvert blir uutholdelig viser lille Kirsten klør.

Jeg fikk boken anbefalt i en lesegruppe på Facebook. Og den gjorde virkelig sterkt inntrykk på meg. En av de romanene som skaper uro innvendig. Med brå kast mellom et barns kalde ensomhet og glimt av en viss kjærlighet og varme. Den voksne Kirstens valg mot slutten av boken er særdeles rystende.

Bestill boken fra Bærum bibliotek

Finnes også som e-bok

Translate »