OG av Veronica Salinas   http://brmweb.barum.folkebibl.no/cgi-bin/websok?tnr=427357

Året er 2001 i Buenos Aires i Argentina. En dag våkner hovedpersonen, jente på 17 år, opp til bråk ute fra gaten hvor en kvinne går og slår på en kasserolle mens hun roper: «hent gryter og panner». Etter hvert er de mange som gjør det samme i alle provinser i Argentina. Den økonomiske krisen er der, folk mister jobbene sine og de mister sparepengene sine når bankene går konkurs.

Veronica Salinas sin ungdomsbok «OG» handler om ei jente fra Buenos Aires som går på en skole som foreldrene betaler for, og ved siden av skolegang har hun en jobb hun trives med.  Nå mister hun jobben sin. Hun gir opp skolegang for at foreldrene skal slippe en enda større økonomisk belastning. Som 17-åring reiser hun til Fredrikstad i Norge for å jobbe som au pair for at hun og familien skal klare seg. Boken veksler mellom livet hennes i Argentina før og livet i Norge nå. Livet i Norge står som en kontrast til det livet hun hadde i Argentina hvor hun hadde alt: familie, venner, jobb, skole og innholdsrike dager med fine opplevelser. I Norge består hverdagen av norskkurs og daglige rutiner med å ta seg av barn og husarbeid – lange dager og en vertsfamilie som ikke prater med henne mer enn de må.

I Norge mangler hun et språk til å gjøre seg forstått, og venner hun kan snakke med og fortelle hvordan hun har det. Hun har et stort behov for å fortelle noen om opplevelsene sine, hvordan hun har forlatt alt for å starte på nytt.

Hun har bare én venn, Monika, fra Polen som går på det samme norskkurset. De møtes ofte i parken med barna de passer. Begge har behov for å fortelle hverandre om savnet av hjemlandet og ensomheten de opplever, men de klarer ikke å snakke om slike ting ettersom norsken de lærer på kurset er så begrenset.

«OG» er en sterk fortelling som samtidig gir innsikt i hvordan mange av dagens unge mennesker opplever tilværelsen. Dette er en bok jeg ønsker at alle kan ta seg tid til å lese.

Translate »