Vi er inne i TV-seriens tidsalder, og Fargo er ikke den første nye store TV-serien som tar inspirasjon fra godt kjente filmer (for eksempel Hannibal, som vi allerede har skrevet om på bloggen!). Men akkurat Fargo er også kanskje et av de beste eksemplene på alle de tingene virkelig god TV kan gjøre, som film rett og slett ikke har tid til. Selv om den tar tittel og miljø (men ikke handling eller karakterer) fra Coen-brødrenes klassiske film, er serien en helt annen – og etter min mening like stor – opplevelse.

Serien er satt i 2006, i den lille Minnesota-byen Bemidji. Vi møter Lester Nygaard (spilt av Martin Freeman fra Hobbit-filmene), en ganske pjusk mann i førti-åra som har levd hele livet sitt som dørmatte. Som ungdom ble han mobbet, i ekteskapet får han bare kjeft, karrieren som forsikringsselger står på stedet hvil og den langt mer vellykkede lillebroren behandler ham med forakt. En dag møter han på sin gamle mobber Sam Hess, som vil vise seg foran tenåringssønnene sine og slår Lester rett ned. På legevakta, med brukket nese, møter han den mystiske Lorne Malvo (Billy Bob Thornton). De to mennene kommer i prat, og til slutt spør Malvo om Nygaard ønsker at Hess skal dø. Helt uvedvarende gjør Lester en avtale med djevelen, og livet hans blir aldri det samme igjen – og ringvirkningene er enorme.

FARGO -- Pictured: Allison Tolman as Molly Solverson -- CR. Matthias Clamer/FX

Fargo er en aldeles glitrende serie som med sine Minnesota-typiske vinterlandskaper og norskættede miljø kan minne litt om den store skandinaviske krimbølgen, men den har en særegen Coen-aktig underfundighet og varme. Skuespillerne gjør alle en kjempejobb og det er for mange favoritter å velge mellom, men det er umulig å ikke få spesielt hjerte for den litt tafatte politimannen og enkemannen Gus Grimly, spilt av Colin Hanks (sønn av Tom!). Fargo sine sesonger er frittstående, så vi får også en avslutning på Nygaard sin historie – og i følge kritikkene på sesong 2 som for tiden går i Amerika, er det bare å glede seg til det neste mysteriet. For de som liker spenning, knakende gode karakterer og en god del humor er det bare å komme og låne.

BESTILL SERIEN FRA BÆRUM BIBLIOTEK!

Anbefalt av Elin

Translate »