Hvis det var krig i Norden av Janne Teller

Den danske forfatteren Janne Teller ble sjokkert over innvandringsdebatten i sitt eget land for noen år tilbake. Da skrev hun «Hvis det var krig i Norden», som i utgangspunktet ble skrevet som et skjønnlitterært essay i et tidsskrift. Senere har det blitt bok og boka har kommet ut i flere land, blant annet Norge. For at nordmenn skal kjenne seg igjen i boka, har hun forandret på hovedpersonens nasjonalitet og hvilke nasjoner som er fienden.

I den norske versjonen følger vi en norsk gutts liv når Norge blir styrt av en diktator med supermaktambisjoner og som ønsker et Norsk Verdens-Norden. Sverige og Danmark blir Norges fiender og det blir krig. Når bombene har lagt det meste av Norge i ruiner, søker hovedpersonen og familien hans en tryggere tilværelse i Egypt.

Her skildres forhold til den gamle fienden, kulturkonflikter i det nye landet og vanskelige valg han og familien står overfor. Hvordan blir nordmenn tatt i mot i Egypt, hvordan skal de greie å tilpasse seg en ny kultur, tankesett og hvordan skal de skaffe seg penger til å overleve?

«Hvis det var krig i Norden» ser ut som et norsk pass og har illustrasjoner av Helle Vibeke Jensen. Boka er på 54 sider og forfatteren har skrevet et etterord. Boka kan være fin som utgangspunkt for diskusjon på ungdomsskolen eller videregående skole med temaet Europas flyktningutfordringer. Janne Teller ønsker å få leseren til å forestille seg verden ‘snudd på hodet’, der mennesker i Norden må søke tilflukt i Midtøsten.

Boka kan både være tankevekkende og provosere. Hvordan reagerer du? Hvilke følelser sitter du igjen med? Les boka!!

BESTILL BOKA FRA BÆRUM BIBLIOTEK

Translate »