Verden er full av spennende, dramatiske og fascinerende historier som fortjener å bli fortalt videre, slik at vi kan lære mer om deler av verden vi ikke får oppleve selv. Noen av disse blir også festet til filmlerretet. På Filmoteket kan du se en rekke dokumentarfilmer med utgangspunkt i både kjente og ukjente personers liv og erfaringer. Blant annet finner du filmen om Ruth Bader Ginsburg der, den amerikanske høyesterettsdommeren som brukte mye av sitt 87 år lange liv på å kjempe seg fram i en mannsdominert verden, og jobbe hardt for likestilling både på egne og andres vegne. Hvis du heller vil se nettopp denne filmen på et større lerret, kan du komme på filmvisningen vår på Bekkestua onsdag 16. februar kl 19.00.

Tidligere har vi spilt inn podcast med filmtips, der du også får mer informasjon om hvordan du oppretter en bruker og låner filmer på Filmoteket med biblioteklånekortet ditt. På bloggen vår har vi tipset om gode musikkdokumentarer, vi har skrevet om amerikanske politikerskandaler i svært underholdende Weiner, et par som forsøker å bygge et naturlig økosystem i miniatyr i The Biggest Little Farm og en animert frosk som har blitt misbrukt som symbol for ytre høyre i Feels Good Man. På Filmoteket kan du utforske verden fra din egen stue, og her følger ytterligere noen filmtips.

Jordens salt er en film om den brasilianske fotografen Sebastião Salgado, som i 40 år reiste rundt i verden og tok bilder av det brutale og det skjønne i både naturen og menneskers liv. Hans egen sønn Juliano Ribeiro Salgado har sammen med regissør Wim Wenders skapt et sterkt dokument om både fotografens liv og vår tid på jorda.

Eller hva med å dykke ned i den forunderlige verdenen til den japanske kunstneren Yayoi Kusama? I Kusama – Infinity blir du vitne til et fargerikt og grensesprengende kunstnerskap, der malerier og skulpturer blir omskapt til både forvirrende og gledesspredende uttrykk. For noen år siden hadde hun utstilling på Henie Onstad Kunstsenter, og her er en mulighet til å få bli med på reisen gjennom hele hennes kunstnerliv.

I Honeyland trekkes du inn i en helt annen verden, der roen og stillheten rår på den makedonske landsbygda. Skjønt, hvor stille kan det bli når hovedpersonen Hatidze er omgitt av bisvermer? Hun bor sammen med sin blinde gamle mor i en liten hytte, og følger gamle tradisjoner og en tro på å opprettholde en økologisk balanse. Når så naboen ønsker å starte med birøkting på helt andre premisser, brygger det opp til konflikt. Et nydelig portrett av en annerledes verden, og et godt bilde på konflikten mellom opprettholdelse av tradisjoner og den moderne verdens jag etter profitt.

 

Translate »