«Jeg gjorde det de sier om meg. Men jeg har gjort mye annet også»
Anthony Weiner

 

Politikk kan føre til farlige omveltninger, men det kan også være fornøyelig. Etter fire år med en amerikansk president som har gjort sitt ytterste for å spre falske nyheter, og som nærmest har satt verdensrekord i manglende selvkritikk, er det befriende å se historien om en amerikansk politiker som ærlig innrømmer sine feiltrinn. Det vil si, han har kanskje ikke innrømmet det helt frivillig og langt i fra på første mulige forsøk, men etter vedvarende press og latterliggjøring har han vedgått at han nok burde handlet annerledes. Inntil han gjentok handlingene, og denne gangen hadde han et helt dokumentarfilmteam på slep da avsløringene kom.

 

Møt Anthony Weiner, som for snaut ti år siden var favoritt til å overta jobben som ordfører i New York. I stedet endte han med å bli gjort til en vits på sosiale medier og i amerikanske medier, under det pinlig komiske aliaset Carlos Danger. I tillegg til å bli straffeforfulgt av domstolene. Nå er det kanskje ikke helt innenfor å si at en historie om seksuell trakassering er fornøyelig, men hele historien om Weiners fall er unektelig egnet til å underholde. Det er også nok av punchlines å velge i fra amerikanske medier i perioden det stormet som verst rundt ham. Denne dokumentaren er så til stede i definerende øyeblikk, med tilhørende ansiktsuttrykk, kroppsspråk og ikke minst spontane kommentarer, at det tidvis er vanskelig å tro det man ser og hører.

Litt bakgrunnshistorie: før ordførervalget i New York i 2013 leder Anthony Weiner på meningsmålingene. Den svært frittalende og kontroversielle politikeren, gift med en av Hillary Clintons nærmeste rådgivere, har tilsynelatende fått en ny sjanse av velgerne. To år tidligere måtte han gå av som kongressmedlem, etter å ha sendt et mildt sagt upassende bilde til en kvinnelig følger på twitter. Han gjør avtale med et filmselskap om å lage en dokumentar om den kommende valgkampen. Etter kort tid kommer det frem at Weiner, eller Carlos Danger om du vil, på nytt har sendt eksplisitte bilder til en kvinne. Det som skulle bli en dokumentar om hans tilbakekomst i politikken, blir dermed i stedet en dokumentar om hans store fall.

Dokumentaren Weiner er et fascinerende portrett av hvordan vi mennesker kan være vår egen verste fiende. Det at Weiner fortsetter å trekkes mot rampelyset, er også noe vi som seere blir sittende og undre oss over. Samtidig er det også ytterligere en bekreftelse på at det dessverre finnes altfor mange menn i maktposisjoner som ikke klarer å forstå grensene for seksuell adferd. Det er også svært interessant å følge personene rundt Weiner, både kona og medarbeiderne hans, som må avgjøre om de skal stå med ham i stormen, eller forlate et skip som åpenbart er i ferd med å synke dypt.

Se filmen på Filmoteket

Bestill filmen på DVD fra biblioteket

 

 

Translate »