Mange forbinder science fiction-litteratur med episke verk på mange hundre, om ikke tusen sider, men det finnes også kortere science fiction-fortellinger. Jeg har valgt ut to favoritter utgitt i 2021, begge på under 160 sider.

 

Nnedi Okorafor: Remote Control

Ei ung jente kommer gående mot en landsby i Ghana. Den første landsbyboeren som får øye på jenta varsler de andre, og etter kort tid vet alle at «dødens datter» er ankommet. Spørsmålet er hvem hun er der for å hente.

Nnedi Okorafors afrofuturistiske Remote Control foregår i Ghana i vår tid, men teknologisk sett er det en annen verden enn den vi kjenner. Der mange science fiction-forfattere fokuserer på konflikten mellom det teknologiske og det organiske, velger Okorafor å flette disse relativt sømløst sammen og heller fokusere på mellommenneskelige konflikter.

Fienden her er ikke en ondartet kunstig eller utenomjordisk intelligens, den er den menneskelige ondskapen, grådigheten og frykten for det ukjente som preger måten vi behandler hverandre på.

Bestill boka fra Bærum bibliotek 

For deg som får blod på tann av Remote Control og vil lese mer av Nnedi Okorafor har hun også skrevet trilogien om Binti, en av tidenes kuleste heltinner. Den serien har jeg blogget om her.

 

Becky Chambers: A Psalm for the Wild-Built

Der det teknologiske og det organiske stort sett lever sammen i harmoni i Okorafors Remote Control, er det motsatte tilfellet i Becky Chambers’ A Psalm for the Wild-Built.

For mange år siden skjedde det et brudd mellom mennesker og roboter. Alle robotene i verden våknet til live og bestemte seg for at de ikke lenger ville jobbe for menneskene. Menneskene ble igjen i byene og robotene dro ut i villmarka for å finne seg selv.

I A Psalm for the Wild-Built møter vi munken Dex som har gått lei av virket sitt. Dex’ leting etter mening tar hen til villmarka, der hen treffer på roboten Mosscap, som også leter etter noe.

Mange interessante samtaler oppstår mellom de to, og man må spørre seg selv: Er det egentlig så stor forskjell på kunstig og naturlig intelligens?

Dette er den første boka i en planlagt serie om Dex og Mosscap, men den kan helt fint leses frittstående.

Bestill boka fra Bærum bibliotek

Becky Chambers er kjent for å skrive relasjonsbasert og filosofisk science fiction med relativt lavt tempo, og A Psalm for the Wild-Built føyer seg inn i rekken. Hun står også bak serien Wayfarers og romanen To Be Taught, if Fortunate, som jeg har blogget om tidligere.

Translate »