Denne påsken har jeg vært på langreise, faktisk så langt som til Saturns ringer. Sammen med blant andre Binti, Okwu og New Fish. Og for en reise det har vært!

Nnedi Okorafor, eller Nnedimma Nkemdili Okorafor som er hennes fulle navn, er en nigeriansk-amerikansk forfatter. Okorafor er født i USA, men begge foreldrene hennes kom til USA fra Nigeria. Forfatteren har tilbrakt mye tid i foreldrenes hjemland gjennom oppveksten, og har alltid hatt Nigeria som litterær muse. Hun er kjent for å blande en god dose afrikansk kultur inn i bøkene sine. I et intervju med nettstedet The Root i 2015 fortalte Okorafor at hun synes det er viktig å innlemme den afrikanske kulturen i litteraturen sin, fordi fantasy og science fiction som sjangre mangler mangfold. Spesielt synes hun at det er for få mørkhudede heltinner. Og her kommer Binti inn.

Binti Ekeopara Zuzu Dambu Kaipka of Namib er ei ung jente fra ørkenen i framtidens Namibia. Hun tilhører den teknologisk kompetente men undertrykte Himba-stammen. Bintis far er en mester innenfor sitt fag, utformingen av det teknologiske hjelpemiddelet astrolabe. Funksjonen til en slik astrolabe kan nok best forklares som en slags smarttelefon på steroider. Man kan bruke den til å kommunisere med andre, men også til uendelig mye annet. Bintis mor er et matematisk geni, hun er født med det de i Bintis univers kaller mathematical sight. Binti selv har arvet både sin fars teknologiske evner og sin mors matematiske syn. Hun er en master harmonizer, en ekspert på å skape balanse. Hun har også en helt egen evne til å mekle i konflikter mellom forskjellige arter.

Og forskjellige arter er det virkelig flust av i disse bøkene! Binti er den første fra Himba-stammen som blir tatt opp ved universets beste universitet, Oomza Uni. Oomza Uni er en egen planet, der de forskjellige byene er studiested for hver sine fagområder. Oomza Uni tar imot studenter fra hele universet, og professorene må benytte seg av simultanoversettere når de skal forelese for studentgrupper der noen av studentene er pelsdekkede trebente skapninger mens andre minner mer om enorme pinnedyr. En av mine favorittstudenter ved Oomza Uni er den manetliknende Okwu, som på utrolig vis blir Bintis venn. Hadde Okwu vært et menneske hadde hen mest sannsynlig blitt diagnostisert med en form for utviklingsforstyrrelse på grunn av sin manglende evne til å delta i sosialt samspill. Men i Okorafors univers er Okwu rett og slett resultatet av å vokse opp som medlem av den krigerske og stolte arten Meduse. Kommentarene hen kommer med er ofte saklige til det absurde, helt fri for empati, og de blir små humoristiske avbrekk i en ellers dramatisk historie.

Gjennom sitt matematiske syn er Binti i stand til å gå inn i en meditasjonstilstand som kalles treeing, og når hun er i denne tilstanden får hun en distanse til det som skjer rundt henne. Hun får bedre overblikk over situasjoner og det blir lettere for henne å finne løsninger på problemer. At Binti er en mester i å skape balanse og mekle mellom andre er nokså ironisk, for hun sliter med å finne balanse mellom de forskjellige delene av seg selv. Himba-stammen som hun kommer fra søker aldri ut for å få svar, de søker inn i seg selv og kulturen sin. Det er helt utenkelig at en Himba skal reise til en annen planet for å studere istedenfor å bli igjen i landsbyen og gifte seg. Samtidig som Binti ønsker å gjøre ære på stammen sin og oppfylle deres forventninger til henne, vil hun mer. Hun vil lære så mye som hun bare kan, og tar derfor valget om å reise vekk fra alt hun kjenner. Dette er et valg som hun sliter med følgene av gjennom hele trilogien.

Til tross for at mye av historien om Binti foregår ute i verdensrommet har den beina fast planta på jorda. Binti reiser til en annen planet for å studere sammen med andre fra hele universet, men hun opprettholder Himbaenes tradisjon med at kvinner smører inn kroppene sine med en blanding av sand og planteoljer fra Namibia. Uten dette «skallet» av leire føler Binti seg identitetsløs og naken. Uten sin tilknytning til Namibias ørken hadde ikke Binti hatt de evnene hun har. De fleste skapningene som opptrer i Bintis univers er dessuten organiske. Til og med mor- og datter-romskipene Three Fish og New Fish er halvt dyr, halvt maskin. Rekeliknende skapninger med lungekammer fylt av grønne planter som hjelper dem til å kunne puste i det ytre rom, som frakter folk til og fra nære og fjerne planeter.

Det er mange ord i historien om Binti som ikke var kjente for meg fra før av, men Okorafor forklarer hva alt betyr uten at det føles unaturlig. Det tok ikke lang tid før jeg snakket Bintis språk.
Trilogien har blitt tildelt både Hugo og Nebula Awards, og vært nominert til flere priser. I Binti: The Complete Trilogy er de tre bøkene om Binti samlet, i tillegg til en helt nyskrevet historie om Binti. Den samlede trilogien kommer på kun 356 sider, men selv om historiene er korte, føler jeg ikke at noe mangler. Bintis univers var et helt fortreffelig sted å tilbringe påsken.

Translate »