Hvem har ikke drømt om å finne en portal til en annen verden?

Portal fantasy er en undersjanger av fantasy. Den kjennetegnes av karakterer som reiser fra sine egne til andre verdener, gjerne gjennom noe tilsynelatende normalt som et klesskap eller et hull i bakken.

Noen av de best kjente bøkene innenfor sjangeren er C.S. Lewis’ serie om Narnia og Lewis Carrolls Alice i eventyrland.

Finne veien hjem igjen

Et fellestrekk i mange av bøkene innen portal fantasy er at karakterene som har havnet i en alternativ verden må prøve å komme seg hjem igjen.

Seanan McGuire har laget en spennende vri på dette i sin bokserie Wayward Children. Der dreier handlingen seg rundt karakterer som har funnet veien hjem igjen, men som helst vil returnere til de andre verdenene.

Vil du lese mer om serien har jeg skrevet om den her.

Portaler inni portaler og hav som rommer alle døgnets tider

Andre eksempler på gode bøker innen sjangeren er Erin Morgensterns The Starless Sea og Clive Barkers Abarat-serie.

Førstnevnte introduserer en labyrint av portaler mellom forskjellige verdener og historielinjer som glir over i hverandre, og den har jeg skrevet mer om her.

I Clive Barkers Abarat møter vi ei ung jente som vokser opp midt i USA, omgitt av prærie på alle kanter. Ved en tilfeldighet påkaller jenta et hav som bærer henne til en verden der hver time i døgnet har sin egen øy og sitt eget lille samfunn.

Små ulikheter, store forskjeller

Noen ganger er de alternative verdenene karakterene kommer til helt ulike verdenene de kommer fra. Andre ganger likner de forstyrrende mye på karakterenes egne verdener, bare med små endringer.

Portal fantasy egner seg godt som ramme rundt skumle historier. Man kan for eksempel la en karakter fra vår verden gå gjennom en portal til en verden som likner på vår på de fleste vis, bare at alle som bor der har knapper istedenfor øyne, som i Neil Gaimans Coraline.

The Hollow Places av T. Kingfisher

T. Kingfisher (pseudonym for Ursula Vernon) har skrevet portal fantasy-grøsseren The Hollow Places. Hun lot seg inspirere av Algernon Blackwoods historie The Willows, som H.P. Lovecraft i sin tid nevnte som noe av det skumleste han hadde lest.

Rammen rundt The Hollow Places er et kuriositetsmuseum. Det i seg selv kunne ha gjort historien spennende nok, men Kingfisher gir seg ikke her.

Gjennom et hull som på mystisk vis dukker opp i en av museets vegger kommer man til en alternativ verden. Denne verdenen virker å være et knutepunkt for flere andre verdener, men den huser også noe som hører hva du tenker, og jo mer du tenker på det jo nærmere kommer det. Grøss.

Translate »