Dungeon av Lewis Trondheim, Joann Sfar m. fl.

Dungeon er i sitt hjemlige Frankrike et slags evighetsprosjekt hvor svært mange av de beste tegneserieskaperne landet har for tiden har vært innom med en storyline, tegninger eller forsider. Det er et utall sidefortellinger og flere tidslinjer med egne albumserier, så for komplettisten er det bare å lære fransk og spare euroer.

På biblioteket har vi kjøpt inn de første tre samlefortellingene på engelsk av den første, morsomste og mest tilgjengelige Dungeon-historien. Vi møter anden Herbert, en lykkejeger på vei til den sagnomsuste byfestningen Dungeon for å forhåpentligvis få jobb hos sin gamle onkel, den styrtrike, rullestolbrukende Hyacinthe som holder hele byen i sin hule hånd. Han blir fort venner med dragen Marvin, som er Hyacinthes mest betrodde livvakt men som er lite populær blant andre drager da han er vegetarianer. Så langt høres det kanskje litt ut som Donald Duck, men Dungeon er en voksen serie som på tross av sin humor og søte dyrefigurer er voldelig og rå på en ofte sjokkerende lettvinn måte, og full av nyansert ondskap. Man får til og med hjerte for en på alle måter usympatisk steppekriger når han holder så fast på æren sin at han ender opp blind og desperat etter en siste kamp til døden som ingen er villige til å gi ham siden han ikke lenger er en verdig motstander.

Fantasy-universet Dungeon-skaperen Lewis Trondheim har konstruert sammen med Joann Sfar og andre er rikt, variert, og fascinerende. I likhet med Terry Pratchett (og serien Nimona som vi tidligere har anbefalt her på bloggen) evner skaperne å bruke lurvete fantasyklisjeer både som et utgangspunkt for parodisk humor og sin egen episke, originale fortelling. Et storverk innen moderne europeisk seriekunst.

Bestill bøkene fra Bærum bibliotek

Translate »