Nimona av Noelle Stevenson

Science fiction-sjangeren har mange gode humorister, men det står dårligere til i fantasysjangeren – kanskje kampen mellom det gode og det onde er litt for seriøst til å vitse om? Det finnes naturligvis noen unntak, fremst av alle Terry Pratchett, og blant de mer moderne stemmene er Noelle Stevenson. Hennes internettbaserte tegneserie Nimona er blitt samlet i en bok, og har ikke tapt noe i reisen fra skjerm til papir. Tvert i mot gjør de stadige poengene og cliffhangerne boka svært vanskelig å legge fra seg, og hennes elegante, stiliserte tegninger er en fryd for øyet.

Nimona møter opp hos superskurken Balister Blackheart, sier hun er fra vikarbyrået og melder seg som sidekick. Blackheart påstår han aldri har kontaktet noe vikarbyrå og ikke vil ha noen sidekick, og Nimona innrømmer raskt at hun egentlig bare vil være med og ødelegge verden – og når Blackheart ser at hun kan skifte form akkurat som hun vil, takker han om noe motvillig ja til tilbudet. Sammen setter det svært umake paret seg fore å bryte ned samfunnstrukturene i fantasylandet de bor i.

Nimona er en smart, sjarmerende, morsom og moderne serie som både vitser med støvete fantasyklisjeer og moderne fantasyleser-forventinger, samtidig som den faktisk er en god og medrivende fortelling – kampen mot det gode og det onde, venner som er blitt til fiender, og monstre med hjerter er kanskje klisjeer, men det er jo en grunn til at de har blitt klisjeer. De funker! Boka passer egentlig for fantasyelskere i alle aldre, men det er nok en del vitser som bare de eldre vil få med seg.

Vi har boka kun på engelsk.

Bestill boka fra Bærum bibliotek

Translate »