Jeg har tidligere skrevet om hva Google vet om deg, og hvordan du til dels kan styre dataene de samler om deg og dine aktiviteter. Enda viktigere er det nå å bli bevisst om hva facebook vet om deg, og om du kan gjøre noe for å forhindre dem i å misbruke dine data.

Facebookskandalen med Cambridge Analytica gjør det ekstra aktuelt å kjenne til de mørke sidene til denne IT giganten. Denne saken er omtalt i alle medier, og C|net summerer opp det meste med mange lenker, så jeg skal ikke bruke tid på akkurat det nå.

New York Times hadde imidlertid nylig et par spennende artikler om facebook vi kan ha nytte av. Her ser du først en video som viser hvilke opplysninger som facebook samler om deg.

Dette er ganske omfattende! Først og fremst brukes dataene til presis reklame tilpasset oss, og til å styre «feeden» vår. Det er slik de mye omtalte ekkokamrene oppstår; er du innvandringskritisk får du innvandringskritiske poster, er du Trumptilhenger får du se pro Trump-poster, eller omvendt. De facebookinnleggene som korrigerer en løgn, eller bringer inn et annet synspunkt, risikerer du aldri å se. Hvis du så på NRK Trygdekontoret 17.4.18, kunne Gisle Hanemyr fortelle om et interessant tilfelle fra valgkampen i USA. Kristenfundamentalistene i USA fikk poster som fortalte at Trump gikk imot homofili og annen styggedom, mens homofile og homoliberale potensielle Trumptilhengere, fikk poster som fortalte om Trumps liberale syn på homofili. De så «aldri» hverandres «feed», derfor var det bare å pøse på med løgn.

Vil du se hva Facebook har samlet om deg kan du gå inn her og laste ned opplysningene.

Klikk så på settings/innstillinger og sjekk ut hvordan du kan styre din facebook-konto. Sjekk spesielt hvilke apper du har lastet ned. Slett de du ikke stoler på! Les også Accessing Your Facebook Data.

Den nevnte artikkelen i New York Times gir deg mange utfyllende kommentarer Downloaded the Information That Facebook Has on Me. Her får du også en kommentar om Googles opplysninger om deg. De kan du laste ned her.

Vil du lese mer om hva facebook bruker dataene til, kan du lese en annen artikkel i New York Times:   What You Don’t Know About How Facebook Uses Your Data 

Ikke bare samler facebook data om deg når du er på facebook, eller er innlogget, de samler også annen aktivitet når du er logget ut!

Problemet til facebook er at hele forretningsideen deres bygger på denne omfattende innsamlingen av personlige data. Det stilles derfor spørsmål om facebook kan eksistere uten.

Facebook Can’t Be Fixed, It Needs To Be Broken Up

Siden jeg først er i gang med internettets farer, vil jeg avslutte med et par andre skremmende saker. Om omfattende og ulovelig innsamling av bilder og video for gjenkjenning av ansikter. These Ex-Spies Are Harvesting Facebook Photos For A Massive Facial Recognition Database  Tidligere israelske agenter har gått sammen og skapt databasen Terrogence website , etter sigende for å bidra i kampen mot terror. Artikkelforfatteren peker på faren for misbruk og feil som kan få store konsekvenser for den som rammes.

Se så denne videosnutten. Kan vi aldri mer stole på en film på internett?

Og les artikkelen om saken How To Spot A Deepfake Like The Barack Obama–Jordan Peele Video. I denne sammenhengen vil jeg oppfordre alle til å gå igjennom dette avsnittet i Bærum biblioteks nettguide: Aviser, nyheter og nyhetssøk Søk opp nyhetsstoff, les aviser og søk i aviser. Avslør falske nyheter. Bli kjent med RSS.

Tilbake til Nettguiden

Translate »