Har du lagd deg en gmailkonto, eller opprettet en brukerkonto på ett av Googles brukerflater, som i google.no, Google bilder mm, så registreres din aktivitet. Alt lagres og Google får bedre og bedre kjennskap til dine preferanser. Hva du søker etter, hva du klikker på, hva du bruker din tid på. Google kan til gjengjeld raskt gi deg akkurat det du ønsker, og presentere deg for de annonsene du er interessert i å klikke på. Derfor er vi så glade i Google! Derfor vinner Google annonsekampen. Vi får det vi vil ha, men kanskje ikke det vi alltid trenger? Nettguiden kan hjelpe deg til å bryte mønstrene og finne alternativer.

Tidligere var det veldig vanskelig å få oversikt over hvilken informasjon Google samlet om deg. Dette ble forandret for litt over et halvt år siden, og det skal de ha honnør for. Du finner en oversikt under Min konto på google.no oppe i høyre hjørne. Er du logget inn, klikk på sirkelen med ditt bilde eller bokstav, jeg har en L (for Lasse). Er du ikke logget inn vil det stå Logg inn oppe i hjørnet.

Hvis du ikke logger deg inn, vil aktiviteten registreres fra den enheten du opererer på. Logger du deg inn på flere enheter som pc, nettbrett og smartelefon, vil all aktivitet samles.  Da får Google enda bedre mulighet til å gi deg akkurat det de tror du er på jakt etter eller «trenger».

Inne på din konto kan du kontrollere pålogging og sikkerhet. Du kan få hjelp til å finne igjen telefonen din hvis den er stjålet eller mistet. Riktig flott! Du kan regulere annonsene du får presentert. Bra! Du kan også slette aktiviteter. Sjekk alle mulighetene. Du kan gå til din aktivitet. Skroll deg nedover siden og du vil se alt du har foretatt deg. Er det første gang du er innom aktiviteten din, vil du bli litt paff over alt du finner her.

Klikk på annen Google-aktivitet. Her finner du bla posisjonsloggen. Har du en smarttelefon og har klikket på posisjon, eller åpnet for posisjonsbestemmelse på nettbrett eller PC, vil du nå kunne se hvor i verden du har vært. Du får opp verdenskartet med små røde prikker. Du kan zoome inn og ut og flytte deg rundt omkring. Klikk på tidslinjen oppe til venstre eller feltene nede på siden. Nede til venstre finner du oversikten over hvor du har vært. Dette er en del av Googles dagbok over deg! Har du hatt posisjonsloggen påslått har du alle dine reiser samlet her.

Jeg er vanligvis logget inn, det har sine klare fordeler. Men vil jeg ha nøytrale treff, logger jeg meg ut og bruker private faner. Da blir ingen ting registrert i Min konto. Er det ting jeg ikke vil ha liggende på min konto, sletter jeg det. Stoler du ikke på Google, lag ingen Googlekonto! Og les om andre søkemotorer i nettguiden som ikke lagrer privat informasjon om deg. Tilbake til Nettguiden

Les også innlegget på NRK beta: Google bryter viktig prinsipp: Nå kan du spores overalt

Her ser du min posisjonslogg

 

Translate »