Det er lenge siden jeg har fått skrevet på bloggen. Nå har jeg samlet noe av det mest spennende fra den siste tiden.

Kunstig intelligens

Det skrives mye om kunstig intelligens (AI artificial intelligence), og for mange av oss kan det bli litt abstrakt og vanskelig å skjønne. Vi vet den er der, og den er i bruk, blant annet av Google og de store nettselskapene. Mange land og bedrifter satser stort på AI. Etter hvert er det også kommet noen tjenester vi kan benytte oss av. MakeUseOf har samlet og beskrevet 9 nettsteder hvor du kan prøve bruken av kunstig intelligens: Du kan komprimere bildene dine nærmest uten synlig tap av kvalitet. Bli en DJ til din neste fest, eller mer nyttig kanskje, finn relevant vitenskapelig informasjon via Iris AI (som jeg har omtalt i et tidligere blogginnlegg). Lag en flott presentasjon, eller få skrevet ut teksten fra film og lydspor som så kan redigeres. Sjekk ut flere muligheter!

Google Books

Bibliotekarer og andre kan ha stor nytte og glede av Google Books. Endelig er Google Books lovlig! Siden oppstarten har denne tjenesten blitt forfulgt av rettstvister om opphavsrett og bruk av sitater fra digitaliserte bøker som ikke har falt i det fri. Nå er det lov! Prosjektet startet så smått i 2002, og allerede i 2005 kom de første rettsakene. Det er beregnet at ca 25 millioner bøker er digitalisert av hele verdens bokproduksjon som er anslått til 130 millioner. De siste årene har digitaliseringen dabbet kraftig av. Nå, som det endelig er lovlig, så spørs det om Google vil fullføre digitaliseringen. De har råd til det, men de vil kanskje ikke tjene nok på jobben. Vet ikke riktig om idealismen fortsatt er til stede… Les om Google Books på Wikipedia. Se artikkelen «After 10 Years, Google Books Is Legal,Thanks to a landmark ruling, information just got a little more free

Når det gjelder idealismen til Google, så stiller også flere og flere ansatte spørsmål om den. Jeg har tidligere skrevet om ansattes protester mot å engasjere seg i Kina. «Opprøret» sprer seg, kan arsTechnica fortelle.

Nye søkemotorer i kjølvannet av EU’s kamp mot Googles bruk av private data

Den franske søkemotoren Qwant tar opp kampen mot Google. Det sies at den tar 6% av det franske markedet. Tyske Unbubble har også begynt å røre på seg. I tillegg er det Swisscows og et par britiske som prøver seg. De skal ikke samle på dine personlige data og er også en reaksjon mot den amerikanske dominansen representert ved Google. Vi får se hvordan det utvikler seg. Les mer.

Alternativ nettleser

Jon von Tetzchner, en av gründerne bak nettleseren Opera, har jobbet en stund med sitt nye prosjekt, Vivaldi. Det skal bli nettleseren for den avanserte brukeren! Din side har en fin oversikt over oppdateringer og bruk. Kanskje det blir din nye favoritt? Du kan lese om flere nettlesere her, noen kjente, andre ukjente.

Et nytt internett

Det mest spennende siden sist er imidlertid at grunnleggeren av internett, Tim Berners-Lee (bildet øverst), ifølge eget utsagn, er i ferd med å utvikle nettet på en revolusjonerende måte. Han vil bryte makten de digitale gigantene har over dine personlige data. Han vil gi hver enkelt av oss full kontroll over våre egne data. For å få dette til har han utviklet Solid som et første skritt på veien. Så skal etter hvert det nye internettet bygges opp. Les om Solid på Wikipedia. Som en første byggekloss skal Inrupt hjelpe til med å utvikle Solid fra en visjon til realitet.

Tim Berners-Lee  skriver: I’ve always believed the web is for everyone. That’s why I and others fight fiercely to protect it. The changes we’ve managed to bring have created a better and more connected world. But for all the good we’ve achieved, the web has evolved into an engine of inequity and division; swayed by powerful forces who use it for their own agendas. Today, I believe we’ve reached a critical tipping point, and that powerful change for the better is possible – and necessary. READ MORE

Flere artikler om saken:

Tim Berners-Lee tells us his radical new plan to upend the World Wide Web
Tim Berners-Lee launches open source project Solid to decentralize the web and place users in control of data

Google home ble lansert 24. oktober. To modeller er tilgjengelige.

Har du begynt å snakke med Google, Siri, Alexa eller…?

Det har vel ikke unngått noens oppmerksomhet at Google home har kommet til Norge på norsk. Før du går til anskaffelse av nye dingser kan det være greit å vite at de beste svarene får du ved bruk av smarttelefonen din. Les om det på maketecheasier.

 

 

Translate »