Gentlemansforbryteren av Kristian Krohg-Sørensen (Gulosten 2)

Det har gått mer enn fem år siden jeg fra meg av begeistring skrev om første bind i Kristian Krohg-Sørensens mesterlige tegneseriebiografi om Johannes «Gulosten» Andersen her på bloggen, og forventningene var høye når nå endelig bind nummer to er her.

Det er vanskelig med bind nummer to. Når man brakdebuterer med en strek, en research og et vidd så ut av det blå som Krohg-Sørensen gjorde i forrige omgang, har man også overraskelsens fordel. Med bind nummer to er det derimot forventningens fallgruver man må trå forsiktig rundt.

Og som han får det til.

Gentlemansforbryteren slenger deg rett inn i en kveld på smuglerbåten hvor det liksom er noe feil. De dresskledde gutta som har blitt rike på alkoholsmugling er litt for bråkjekke. Gulosten er litt for nervøs. Som leser blir man også litt stressa, fra første side. Og så går alt gærent. Det er noe nesten Scorsese-aktig over måten man blir dratt med på, og de mest action-fylte sidene er en fryd. (Streken er for øvrig blitt enda sikrere og vakrere siden sist, som ikke sier rent lite, jeg blir helt stolt over Norge som tegneserienasjon når jeg ser på disse tegningene.)

Dette eventyret fra Oslos svunne undergrunnsmiljø bør leses av alle med det minste snev av interesse for tegneserier, eller norsk historie, eller knakende god historiefortelling. Det blir nok noen år å vente til bindet om motstandsmannen Gulosten, men Gentlemansforbryteren kan heldigvis leses igjen og igjen, med stadig nye detaljer å glede seg over.

Bestill boken fra Bærum bibliotek

Translate »