I blant hender det at det går merkelig lang tid før en bok havner i biblioteket. Jeg vet noen av våre lånere legger merke til det, men denne gangen var det jeg som ventet og ventet på at en bok skulle havne i hyllene våre – for jeg hadde så lyst til å fortelle videre om den.

Gulosten: Liv i helvete er den første i en serie på tre tenkte bøker om livet til Bastøygutten, smugleren, motstandsmannen og historiefortelleren Johannes Andersen. «Gulosten» (så kalt fordi moren hans pleide å sende ham skiver med gulost da han var på Bastøy) har lenge vært en kjent figur for de med litt ekstra interesse for norsk historie, som en slags breial røvertype fra virkelighetens Dickie Dick Dickens-miljø.

1485

Boka er teknisk uovertruffen – streken er like levende, leken og elegant som hos for eksempel Craig Thompson, historiefortellingen like naturlig og humoristisk som hos for eksempel Lewis Trondheim. Vi har tidligere anbefalt den norske tegneseriesatsningen Krüger og Krogh, som det kan falle seg naturlig å sammenligne Gulosten med (historieskildring fra et tidstypisk Oslo, uvanlig ambisiøst til norsk langformfortelling i tegneseriemediet å være). Men der K&K fremdeles finner beina sine står Gulosten steinstøtt. Man trenger ikke være spesielt historieinteressert for å bli fascinert av dette svunne Oslo, med sin sjargong («Fårru bettart for å stå der å preike??»), uverdige fattigdom og institusjoner som Bastøy og Amerikaferder. Eller for så vidt av Gulosten selv, en type kar som nok var ganske vanlig på den tiden men som ville hatt et svært annerledes liv i velferdsstaten Norge.

Dette er en røff, tøff, sår og fullstendig fascinerende tur tilbake i tid. Jeg vil vel egentlig anbefale den til alle lesere fra 16 og oppover bare fordi den er så god, men kan nesten garantere at de med noe som helst interesse i historie, Oslo og tegneseriekunst på høyt nivå vil få stor glede av Gulosten sine eventyr.

BESTILL BOKEN (ENDELIG) FRA BÆRUM BIBLIOTEK!

Anbefalt av Elin

Translate »