1902. Formann, skogsjef, kontorsjef og arbeidere.

Magnus Tveten om forvaltere og formænd. Hentet fra Bærum – en bygd histroie. B.2. 1924

Embret Embretsen var i mange aar forvalter ved verket og er den første vi har fuldt paalidelige oplysninger om. Han var født omkring 1764 og gift med Anne Catrine f. Meyer som var 4 aar yngre. I 1801 hadde han 4 barn: Engel Marie 11 aar, Anne Kristine 4 aar, Karen Elisabet 3 aar og Peder 2 aar. Samtidig med Embretsen opføres som Ober-Masmester Magnus Schølberg og som kontorbetjenter Lars Pedersen Muller og Knud Schmidt. Embretsens enke bodde vistnok efter hans død i det hus som fremdeles kaldes vertshuset like ved Ringeriksveien og drev forretning der. Hun skal ha været kjendt som en meget streng og striks dame.

Erik Østbye findes det nærmere oplysninger om under gaarden Dæli (Dalbo) i Vestre Bærum, hvor hans efterkommere fremdeles lever.

Oskar Fredrik Steen, født paa Fredrikshald, ingeniør, flyttet til Kristiania.

Peder Foss, ingeniør, flyttet fra verket og blev medeier i et spinderi ved Bryn. Bor nu i Kristiania.

Johan Røhne, gaardbrukersøn fra Løten, Hedmark, født 1864. Gjennemgik Hortens tekniske skole 1884—85. Ansat ved Aadals bruk 1884-90. Ophold i England og Skotland 1890-92. Ansat ved Vulkans mek. verksted og jernstøperi, Kristiania, 1892—1900. Fra 1900 ved Bærums verk. Gift med Phoebe, født Viker. 2 sønner og 2 døtre.

Lederne i jern- og metalstøperiet, det mekaniske verksted med stangjernshammer, kniphammer, spikerhammer og kleinsmier samt model* og snekkerverksted, kaldtes henholdsvis støperimestere, smiemestere og modelmestere, indtil overledelsen av verkstederne underlagdes en maskiningeniør (foran nævnte Steen og efterfølgere) med formænd i avdelingerne.

Av støperimestere kan nævnes dansken Mathiesen og engelskmanden Charles Morris. Av smiemestere Zarbell, Steenstrup (senere verksmester paa Horten), Carlsen og C. Forsberg. Av modelmestere Erik Rinnan. Formænd i støperiet Hans Christiansen, Johan Jansen; i det mekaniske verksted Andreas Holm, Oppegaard og Hans Kristiansen. Den ved selskapelighet i bygden uundværlige og meget avholdte leilighetsdigter og taler O. C. Neuberth var jordbruksfuldmægtig.

Av skogfuldmægtiger har vi hørt omtale Zillen, som vistnok var fra Slesvig-Holsten (tysk). Han hadde været kjøbmand i Kristiania, før han blev styrer ved verkets skoger. Efter ham kom Chr. Fjeld, som var fra Ringerike, og som i flere aar var skogfuldmægtig og som i sin tid ogsaa var en interessert deltager i bygdens kommunale liv, representant for det konservative parti i herredsstyre og formandskap m. v. Efter Fjeld kom O. Stamnæs, som er den nuværende skogfuldmægtig, f. t. formand i Bærums skolestyre.

Reidar Obel fra Sandvika var forstmester hos Løvenskiold da den 2. verdenskrig brøt ut. Godseieren hadde sterke forbindelser med Slottet og fikk forespørsel om han visste om et sikkert sted å oppbevare Slottets personlige kosteligheter gjennom krigen. Familien Obel ble forespurt og oppbevarte kostelighetene nedgravd i vedskjulet, i sikker avstand fra okkupasjonsmyndighetene.

Magnus Tveten om arbeiderne.

Se alle bildene av arbeidere ved Bærums Verk.

Vore oplysninger om arbeiderne, deres livs- og arbeidsforhold er meget mangelfulde. Enkelte spredte træk, som vi har hentet fra forskjellige kilder, kan ikke gi noget fuldstændig billede av forholdene, men vil dog forhaabentlig ha nogen interesse.

Ifølge de maanedlige arbeidslister var i aaret 1610 fra 9. december til 5. januar 1611 efternævnte rennere, hammersmede og pukkere sysselsat med at bryte malm ved kgl. maj. jernhytter i Vestre Bærum : Jeppe Johansen og Kasper Kobmand (hammersmeder), Peder Oxe og Morten Querdfordt (forrennere), Daniel Stockhuusen og Anders Querfordt (hochrennere), Michel Querfordt og Anders Sivert (nachrennere), Mikkel Roffner og unge Per Oxe (pukkere og kuldragere). Navnene viser at det maa ha været tyskere de fleste av dem. Betalingen var 10 rdl. om maaneden for smedene og for de andre henholdsvis 8 og 6 rdl., men unge Per Oxe hadde bare 5 rdl. Det ser ut til at disse arbeidere har drevet avvekslende ved Akers gruber og ved Bærums. Som hytteskriver nævnes Baltzer Fürck, sikkert ogsaa en tysker. Han hadde 6 dl. om maaneden, og det maa ha været en drøi mulkt for ham, da han i 1619 blev dømt av fogden til at betale 20 dl., fordi han uten øvrighetens vidende hadde begravet en dreng, som var druknet i Laxøelven. Kulkjørerne hadde 10 skilling dagen, og der var nævnte maaned 6 av dem: Mikkel Preim, Hans Winckelmand, Anders Køningsrede, Jakob Boler og Peder Plemand, som brændte kul til hytterne og fik 1 ort for hver læst. l alt beløp den maaneds arbeidsutgifter sig til ca. 125 dl., og det heter at mynten er beregnet saaledes at 1 dl. regnes for 74 sk., og hver ort for 19 sk. danske.

Familien Wedel-Jarlsberg og arbeidere ved verket. De to damene i første rekke er Caroline og Harriet Wedel-Jarlsberg. De var døtre av Harald Wedel Jarlsberg.

Da Paul Smelter i 1614 fik «bestilling» paa jernverket og bergverket udi Akershus len, heter det at han skal være pligtig til at «bestille og forordre om hyttefolkene hver mand betimelige begynde at smelte og arbeide indtil løverdagen middag dernest efter, dag og nat, og hvis midlertid blir smeltet skal av hammersmedene i samme uke blive udi stangjern forarbeidet» (Norske rigsregistranter IV 536—37).

— Dernest hvilken av hyttefolkene som ukedag uten sygdom eller anden lovlig forfald forsømmer, skal hannem for hver slik to dagsløn avkortes udi hans løn og beholdning efter den seddelslydelse hyttemesteren derpaa til hytteskriveren skal tilstille.

Hvad kulbrænderne angaar, som med deres egne hester kjører ved til milen, skal gives som sædvanlig for hver hest 1 mark danske, og dersom samme kulbrænder findes forsømmelige — da skal den samme av lensmanden paa slottet straffes og derfor stande tilrette.

— Hyttemesteren skal ha tilsyn med «bergerne» at de i rette tid ankommer og avtræde deres arbeide, bønderne som hugger kulved, skal faa seddel og bevis. For sit arbeide skulde Paul Smelter faa 150 rdl. aarlig og en gaard «hos jernhytten liggendes».

Jens Juel og Hartvig Huitfeldt fik ordre om at tilholde bønderne at kjøre kul til verket for billig betaling «og ville vi at I selv gjør en vis takst, hvorefter kul og ved skal betales, eftersom I efter den steds leilighet kan eragte billig og ret at være».(N. R. V 143).

I 1688 fastsatte kongen hvorledes jernverkerne skulde la folkene arbeide. De skulde bare arbeide med bergverksarbeide. De skulde ha løn i to maaneder og fri doktor om de kom til skade, slik at de kunde komme til kræfter igjen. Kunde de ikke faa helsen igjen eller nåar de blev for gamle, skulde eieren la dem faa livøre eller pension. Fem procent av det verket tjente skulde gaa til skolen og de fattige (Tank: Eidsvolds verk).

Vi mangler oplysning om hvorledes disse paabud blev efterkommet for Bærums verks vedkommende.

I den tid Peder Anker hadde verket lot han nogen duelige arbeidere fra Bærum reise til Eidsvolls verk for at de der skulde lære op og hjælpe. Da Bærumssmedene kom dit, sa de til sin verksherre, at de indfødte verks folk paa Eidsvoll ikke dudde stort (Tank).

Det kan vist ikke være nogen tvil om, at der paa Bærums verk gjennem tiderne virket en række dygtige fagfolk, som ved sit solide og nøiagtig utførte arbeide gjorde Bærums verks produkter kjendt over hele landet og endnu videre.

Kulbrændingen og kulkjøringen blev efterhvert som verket la under sig eiendommer overtat av landbønderne, og det samme var tilfældet med malmkjøringen fra Sandviken.

Verkets arbeidere har faat hus og vistnok ogsaa jord til bruk. I et mandtal fra 1683 i anledning den kop- og kvægskat som blev paalagt under Kristian V, opføres følgende bruksfolk:

Barn over 10 aar Kjør Svin Gjeiter
1. Mattis Olufssøn  5  2  4
2. Gabriel Fredriksen  1  1  1
3. Tille Matsen  1  1
4. Halvor Jonssøn  2  1  1
5. Siver Engebretsen  1  2  2  2
6. Rafael Mogensen  2  2  2
7. Cort Ludvigsen  1
8. Jens Rafaelsen  1  1
9. Oluf Valler  1  2  1
10. Oluf Pedersen  3  2  2
11. Peder Hanssen  1  2
12. Laurits Jørgensen  3  3  5
13. Tosten Magnussen  2  1
14. Anders Halvorsen  1  1
15. Oluf Pucker  1
16. Johan Ludvigsen  1  1
17. Mikkel Brække  1
Desuten følgende «unge karle»: Tor Henriksen, Anton Pettersen, Nils Børresen, Paul Kjører og Kristen Eriksen

Forøvrig har vi ingen oplysninger om arbeiderne eller deres forhold i 1600-aarene, andet end en tilfeldig oplysning i Statholderskapets ekstraktprotokol 1645 om en arbeider, som formedelst «sit ugudelige levnet og onde forehavende med verket at ruinere og sin kamerat at ombringe» var blit fengslet.

Vi faar ellers gjennem fogdens sagefaldslister vite adskillig om forgaaelser mot lovene, og naar der ikke forekommer noget om verket, maa det enten være fordi forholdene der var gode, eller ogsaa fordi det var overdrat til verkseieren at holde den fornødne justits. Ut gjennem 1700-aarene maa verkets virksomhet være betydelig utvidet, og antallet av arbeidere har øket i forhold dertil. Først gjennem folketællingen av 1801 faar vi paalidelige oplysninger om samtlige funktionærer og arbeidere.

I februar 1801 var der i alt 405 personer bosat paa verket, et antal som holdt sig uforandret i tiden utover, idet der i 1835 var 403; i 1875 var antallet 376.

Translate »