Visste du at på 1920-tallet var det en indianerstamme i USA som var så styrtendes rik at de kjørte rundt i Rolls Royce-biler, gikk med hermelinkåper og hadde hvite tjenere? Og at de etter hvert ble drept, en etter en? Det høres nesten for utrolig ut til å være sant, men journalist David Grann bestemte seg for å grave opp i den gamle, glemte historien og presentere den for et nytt publikum.

Osage-stammen var som de fleste andre stammer på begynnelsen av 1900-tallet – lutfattige og fratatt muligheten til å leve på sin tradisjonelle måte under det hvite herredømmet. De ble jaget fra plass til plass, hvis det var dyrkbar jord der de bodde krevde hvite jorda, hvis det var fiskevann krevde hvite eiendomsrett. Til sist fikk de, lovlig og redelig, egen jord. På et av de tørreste og mest utarmede jordområdene i midtvesten. Men det var i det minste deres etter de hvites egne regler og ingen kunne kaste dem ut, så stammemedlemmene kom fra nær og fjern for å kunne bo i ro og fred sammen, selv om det var i dyp og uverdig fattigdom.

Men så en dag sprutet det olje opp av bakken.

Osage-stammen gjorde som de alltid hadde gjort – delte godene seg i mellom – som medførte at alle i stammen ble millionærer. Naturmenneskene ble kastet inn i kapitalismen, og deres hvite naboer – som regel også fattige – var både misunnelige og så sitt snitt til å tjene egne formuer (det ble etterhvert inngått flere ekteskap mellom hvite og Osage-indianere). Og så, ble flere og flere av de tatt av dage på mystisk vis. Samtidig sitter J Edgar Hoover i Washington og forsøker å få FBI på beina. Ideen hans til et nasjonalt etterforskningsbyra er blitt møtt med stor skepsis (holder det virkelig ikke at man har lokale sheriffer?) og han trenger en stjerne i hatten for å vise at FBI sin unike etterforskningskompetanse er verdifull. Han bestemmer seg for å sende sin beste agent til Osage County for å løse denne saken og stadfeste FBI sin posisjon.

David Grann forteller med stor innlevelse og imponerende sammensatt bakgrunnsmateriale både hvordan FBI sin forskning gikk frem – og alt det de aldri fortalte til avisene, som nå har gått i glemmeboken hos alle andre enn de eldste gjenlevende medlemmene av Osage-stammen. Dette er en medrivende krim fra virkeligheten satt i en nådeløs westernverden og en viktig påminner om hvordan de mest utrolige historier kan bli glemt hvis det passer offentligheten best slik.

Bestill boka fra Bærum bibliotek

Translate »