Heroin chic av Maria Kjos Fonn

Elise vokser opp i en trygg og musikalsk familie på Uranienborg. Hun er pen på den lyse og alveaktige måten, solist i koret og har tilsynelatende alt som skal til for å leve et ukomplisert tenåringsliv. Bortsett fra tomrommet inni henne som gjør at hun sulter seg, bare for å føle seg enda lettere og kanskje forsvinne helt. Moren sier at det ikke holder å være god, man må være best. Og dirigenten for koret synes hun er aller best når hun er seksten år, proppfull av vin og piller og ligger naken i sofaen hans.

Når kontrollen over mat ikke er nok lenger blir veien til Brugata og amfetaminen kort, men det er først når hun blir hodestups forelsket i Joakim at heroinen kommer inn i livet hennes. Hun skylder hverken på oppvekst, overgrep eller andre mennesker når hun gransker seg selv og avhengigheten. Det er ikke noe annet enn tomrommet som styrer henne, og lysten til å forsvinne.

Denne romanen kryper inn i kroppen din og blir der. Kontrastene mellom lys og mørke, mellom letthet og tyngde tydeliggjør dualiteten Elise opplever inni seg, både gjennom spiseforstyrrelsen og rusmisbruket. Med et realistisk blikk og uten å legge fingrene mellom tar Maria Kjos Fonn leseren med inn i en hverdag preget av jakten på og opplevelsen av rusen, og senere forsøkene på å komme ut av den igjen. Det er frustrerende og vondt, men også vanvittig godt skrevet. Som i den forrige romanen hennes «Kinderwhore» gir hun leseren et unikt innblikk i en verden det er vanskelig å forestille seg når man selv ikke er en del av den.

Bestill boka fra Bærum bibliotek

Finnes også som e-bok og e-lydbok i appen vår Bookbites

 

Translate »