Ukas anbefaling er både et boktips og et filmtips. Det er også en historie noen sikkert kjenner fra før. Boka kom nemlig først ut i USA i 1996. I 2018 ble den gjenutgitt på norsk under tittelen Inn i villmarken. Hvorfor kom det en ny norsk utgave så mange år etter originalen, tenker du kanskje? Fordi forfatteren av boka rett og slett ikke har klart å legge historien fra seg. Han har fortsatt å forske videre på saken etter at boka først kom ut, noe som blir helt tydelig i 2018-utgaven, der etterordet er datert 2015. Og det er ikke så rart at dette er en historie forfatteren ikke klarer å legge fra seg, for det er fortsatt ingen som vet helt sikkert hvorfor den endte som den gjorde.

I 1992 reiste den unge amerikaneren Christopher McCandless ut i Alaskas villmark for å leve i pakt med naturen. McCandless hadde lest bøkene til blant andre Jack London, og følte villmarken kalle. Alt han hadde med seg av mat var fem kilo ris. Resten skulle han fiske, jakte og sanke. Det var ikke første gang McCandless la ut på langtur alene, han hadde reist på kryss og tvers i USA og overlevd mange farlige situasjoner. Men turen til Alaska ble den siste. Noen måneder etter at han forsvant ut i skogen ble han funnet død av elgjegere. Bare skinn og bein var igjen av ham, det var tydelig at McCandless hadde sultet i hjel. Hvorfor sultet en ung, frisk og sprek mann i hjel i et område med gode muligheter for jakt, fisking og sanking? Det er spørsmålet de lærde strides om. Forsidebilde til filmen "Into the Wild"

Journalisten Jon Krakauer fikk i oppdrag å skrive en artikkel om McCandless til det amerikanske tidsskriftet «Outside». Han begynte å nøste opp i saken, og artikkelen ble publisert tidlig i 1993. Men Krakauer følte seg ikke ferdig. Jo mer han nøstet, jo mer lurte han på hva som fikk McCandless, som hadde vokst opp i et trygt hjem, tatt en god utdannelse og var veldig sosial, til å gi opp alt for å følge villmarkens kall. Gjennom intervjuer med McCandless’ familie, folk McCandless møtte på veien, og tilgang til McCandless’ dagbøker fra diverse turer, er dette noe av det Krakauer forsøker å svare på i boka Inn i villmarken. Han skriver også om andre med ekstrem utfartstrang, som i likhet med McCandless har fulgt drømmen om å leve et annet liv enn de fleste av oss. Og han trekker linjer til sitt eget liv og sin egen trang til å utfordre seg selv og elementene. Inn i villmarken er en historie det er sterke meninger om. Mange mener McCandless var en idiot som bega seg ut i villmarken uten å ta nødvendige forholdsregler. Andre roser ham for å leve sånn som han gjorde. Jeg er litt enig med begge sider, men synes i alle fall at det er en utrolig fascinerende historie. Det eneste jeg savner i boka er fotografier, siden Krakauer gjennom teksten ofte henviser til bilder McCandless tok.

I 2007 ble historien filmatisert, regissert av Sean Penn. Det er en vakker film, som også anbefales på det sterkeste.

Bestill boka og/eller filmen fra Bærum bibliotek

Translate »