Paper Avalanche av Lisa Williamson

Å samle på noe, enten det er fingerbøl, frimerker eller pressede planter, kan være en fin hobby. For Bonnie, moren til Ro har det gått altfor langt; det er en besettelse. Ros liv er preget av hemmeligheter, løgner og en intens frykt for at noen skal finne ut sannheten: at hun må smyge seg inn gjennom en sprekk i bakdøra for å komme inn i huset sitt. Inngangsdøren er blokkert av ufattelige mengder papir; reklame, aviser, brev og annet skrot. Ro har ikke med seg venner hjem – ikke at hun har særlig mange venner heller. Det er vanskelig å komme nær noen når du må passe på alt du sier for å ikke avsløre for mye.

Faren til Ro er for opptatt med sin nye familie til å bry seg særlig om hva som foregår hjemme hos Ro og Bonnie, og som Ro observerer: han har alltid vært flink til å ignorere det som er ubehagelig.

Så begynner Tanvi i klassen til Ro, og alt forandres. Til tross for Ros iherdige forsøk på å holde avstand nekter Tanvi å gi opp, og sakte, sakte vokser et vennskap fram. Men Ros redsel for å bli avslørt gjør det vanskelig å bygge tillit. Og så er det Noah, som nettopp har flyttet inn i nabohuset… Hva vil han si om han finner ut sannheten?

Dette er en varm, fin og til tider hjerteskjærende historie om vennskap, familie og å finne sin plass. Ro opplever mye motgang og svik, men finner sin stemme, bokstavelig talt – sangen blir et sted hun kan uttrykke alle følelsene hun ellers holder innstengt. Som leser ble jeg ordentlig glad i Ro, og heiet på henne gjennom tykt og tynt. Det tror jeg du også kommer til å gjøre.

Denne boka minnet meg også veldig om No fixed address av Susin Nielsen, som jeg også anbefaler sterkt. Dersom du vil lese mer av Lisa Williamson har hun også skrevet Kunsten å være normal.

Translate »