Hesteguttene av Johan Ehn.

For et fargesprakende fyrverkeri av en bok! Heldige meg som ble oppmerksom på boken etter en anbefaling av forfatteren selv.

I Hesteguttene møter vi Anton (18) som er forelsket i Peter, er ferdig med videregående, og har begynt å jobbe i hjemmetjenesten i Stockholm. Han besøker en nesten 100 år gammel mann, og i leiligheten blir Anton nysgjerrig på alle bildene av muskuløse unge menn og bilder av hester. Er det mulig å få kontakt med mannen som ikke snakker?
Ellers bruker Anton nesten all fritid i stallen, sammen med hestene, der han rir.
På et barnehjem i Tsjekkoslovakia, ca. 90 år tidligere, trener guttene Sasha og Janek turn på hesteryggen. En dag rømmer de, og blir fanget opp av et omreisende sirkus som gjerne vil ha med to ridende akrobater.  Det tette vennskapet mellom Sasha og Janek utvikler seg til noe mer. De holder kjærligheten skjult for andre, inntil de i 1933 besøker en av homoklubbene i Berlin.

Boken gir et innblikk i de homofiles historie, og skildringen av nazismens framvekst i Tyskland er troverdig. Den rammet ikke bare jøder, men også andre stigmatiserte grupper. Å være ung, homofil mann ble farlig. I nåtidens Stockholm lever Anton og Peter i en tid og i et land der de åpent kan vise kjærligheten til hverandre, men vi skal ikke reise langt geografisk før det er forbudt. Hesteguttene peker på hvor raskt friheten som har eksistert, kan gå tapt.

Den gamle mannen Anton jobber hos, var en av akrobatene. Lidenskapen til hest knytter ung og gammel sammen. Boken gir en nydelig beskrivelse av omsorg og ømhet mellom pleiemottaker og pleier, mellom hestegutt og hest, og mellom elskende. Med intenst spennende driv kan boken ta pusten fra deg!

Anbefales til lesere mellom 13-99 år.

Bestill boken fra Bærum bibliotek
Finnes også som E-bok i biblioteksappen Bookbites

 

 

 

Translate »