For noen var dette et lett valg. Andre har brukt flere uker og ombestemt seg i siste liten. Uansett, her er den. Våre favoritter fra 2021. Om du vil bestille en av disse bøkene, så trykk på tittelen. Heldigvis er vi sikre på at 2022 vil gi oss flere gode leseopplevelser. Godt nytt leseår!

 

Marianne B. Kirsten Thorup: Til vanvidd, til døden. Mørkt, men strålende om livet på innsiden av Nazi-Tyskland i 1942.

Katarzyna. Ingvild H. Rishøi: Stargate: en julefortelling. En vakker fortelling om to unge søstre som prøver å tjene penger på å selge juletrær på Tøyen i Oslo.

Kristin. Lene Ask: «O bli hos meg». Uttrykksfulle tegninger og korte tekster gir oss innblikk i livene til norske misjonærbarn.

Bent Inge. Eivind Riise Hauge: Korrektur av et sorgens kapittel. En sår og rå fortelling om innsatte Rorgen, som reflekterer over oppveksten og livet, og hvordan det å anse seg som skyldig eller uskyldig avhenger av hvordan man forstår både seg selv og omgivelsene.

Susanna. Douglas Stuart: Shuggie Bain. Usentimental, realistisk og vakkert om en tøff oppvekt i Glasgow på 80-tallet.

Mari. Monica Isakstuen: Mine venner. Hvem makter du å være i møte med alle du noensinne har kjent? En bok om vennskap, uvennskap og en overraskelsesfest fra helvete.

Vilde. Anthony Doerr: Cloud Cuckoo Land. En kjærlighetserklæring til litteraturen, forfatterne, oversetterne og bibliotekarene.

Andrea.Tordis Ørjasæter: Vi er ikke alene. Innsiktsfull om livet med barn med nedsatt funksjonsevne, med en gjennomgang av litteraturen om annerledesbarn som er skrevet av forfattere som selv er pårørende, som Sigrid Undset, Halfdan Freihow, Lars Amund Vaage og Olaug Nilsen.

Elin. Patrick Radden Keefe: Empire of Pain. The secret history of the Sackler dynasty. Medrivende som en spenningsroman og harmdirrende som et vitnemål om rikmannsfamilien som tjente formuen sin på få vanlige amerikanere til å ta ut resept på sterke stoffer for vanlige plager.

Helena. Benedict Wells: Hard Land. Nostalgisk og velskrevet oppvekstroman om kjærligheten, døden og en sommer som forandrer alt.

Elizabeth. Carl Frode Tiller: Flukt. Roman som setter spor. Om et ektepars sorg over å ha mistet sitt eneste barn og også nydelig innblikk i et barns tanker rundt egen identitet.

Oddbjørg. Andy Weir: Project Hail Mary. Underfundig science fiction eventyr

Inga. Lars Saabye Christensen: Byens spor 4 «Jesper og Trude». Fantastisk klangfullt språk i avslutning av serien, da f.eks Maj fikk denne beskrivelsen etter sin død: Hun var et slikt menneske som fikk andre til å lyse!

Marit. Jan Kjærstad: En tid for å leve. Handlingen kretser rundt oppsetningen av Henrik Ibsens stykke Hedda Gabler, og 12 personer og de avgjørende øyeblikk i deres liv.

Lena. Daniela Krien: Kjærlighet i nødsfall. Fem kvinnelige karakterer som er tenåringer ved murens fall, og hvordan livet deres leves og flettes inn i hverandre.

Tatiana. Maria Navarro Skaranger: Emily forever. Emily er en ung dame, altfor ung. For ung til å bli mamma, til å bli forlatt gravid av kjæresten sin, til å snakke med politiet om denne kjæresten, for ung til å håndtere alt sammen.

Marianne A. Maggie O’Farrell. Hamnet. Forfatteren spekulerer fritt om det korte livet til Shakespeares sønn, Hamnet, og gir oss en nydelig og poetisk roman med stor innsikt i menneskesinnet.

Monica. Anne Bitsch. Brorskapet. En historie om drapet på Benjamin Hermansen. En utrolig godt skrevet, lettfattelig og samtidig dypdegående skildring av oppblomstringen av det nynazistiske miljøet i Norge, og en viktig forklaring av et drap som ble ensidig fremstilt i media. Boken ble nominert til Brageprisen for beste sakprosa.

Translate »