Vi har bøkene du trenger for å forstå valget i USA.

Tirsdag 3. november er det valg i USA. Midt oppi koronaepidemi, opptøyer, demonstrasjoner, rettsaker og utnevnelse av ny høyesterettsdommer, er det mange som stiller seg spørsmålet: Hva er det som egentlig skjer?

Vil du vite mer om det amerikanske valgsystemet? Ønsker du å vite hva Trump egentlig mener? Lurer du på hvordan Trump kunne vinne sist valg? Hvordan er det å være amerikaner i USA akkurat nå? Og er alt som skjer nå egentlig noe nytt?

Her er bøkene:

 

Trump, Biden og slaget om USA

av Hans Olav Lahlum

Lahlum prøver å forklare både president Trump og utfordrer Biden ved å skrive om hele deres karriere. I tillegg prøver Lahlum å analysere hvem av de to som vil vinne valget.

 

Amerikansk valgkamp: image, penger og moderne politikk

av Hallvard Notaker

En liten bok som inneholder mye. Ønsker du å forstå hvordan det amerikanske valgsystemet er bygd opp, og hvordan det fungere i praksis med lobbygrupper og særinteresser, er dette boken for deg!

 

 

Sannheten om Trump: Donald Trump og jakten på seier

av Michael D’Antonio

Det kommer stadig bøker om Trump, men denne boka går litt lenger i å prøve å forklare han. D’Antonio har et stort kilemateriale og forteller den mest oppdaterte versjonen av den sittende presidenten.

 

Mellom verden og meg

av Ta-Nehisi Coates

Om det er en bok du skal lese for å forstå frykten mange kjenner for politiet i USA, så er det denne. Nydelig språk, skarpt tenkt, og med en voldsom rettmessig harme. Dette er boka alle som snakker om USA må ha lest.

 

Svart vann

av Joyce Carol Oates

Skandaler er ikke forbeholdt Det republikanske pariet. Mesterforfattar Oates har skrevet denne lille og høyaktuelle romanen omkring da senator Ted Kennedy skapte skandale etter å ha kjørt i vannet med bilen. Kennedy overlevde, men det gjorde ikke kvinnen han hadde med seg. Et ramsalt oppgjør med makt og elite i USA.

 

Den underjordiske jernbanen

av Colson Whitehead

Tror du at du vet alt om slaveriet i USA? Tro om igjen, og les denne. Den prisbelønte romanen til Whitehead viser det store såret i amerikansk historie, og hvordan det gjennomsyret hele samfunnet.

 

Det som reddes kan

av Jesmyn Ward

En av de mest leste i USA akkurat nå, og en litterær stemme som forteller om den bunnløse fattigdommen mange lever i. Ward er et av store sjerneskuddene på den amerikanske romanhimmelen.

 

En amerikansk forbrytelse: drapene i Osage County og dannelsen av FBI

av David Grann

Vil du lese om den villeste, vondeste, og mest spektakulære mordsaken i USA? Her er endelige hele historien om hvordan hundrevis av Osage-indianere ble tatt livet av, og ingen gjorde noe med det. Ikke før et lite, nystartet byrå kalt FBI sendte sin siste cowboy for å finne ut av hva som skjedde.

 

På vei mot toppen

av Angie Thomas

Angie Thomas er mest kjent for romane The Hate U Give, men På vei mot toppen følger i samme spor. Her får du lese om hvordan det er å vokse opp i USA i dag.

 

Alt du elsker, skal brenne: på innsiden av den hvite nasjonalismens gjenfødelse i USA

av Vegard Tenold Aase

En norsk journalist følger et høyreekstremt miljø i USA. Det er både tristere og mer aktuelt enn du tror. Og du kommer nok til å le ganske mye òg, for det er rett og slett tragikomisk å lese om framveksten av de nye hatmiljøene i USA.

 

USA: folkets historie: 1492 – i dag

av Howard Zinn

En murstein som er blitt pensum mange plasser i USA. Dette er boka som blir sitert både i The Sopranos og av rockere som Pearl Jam. Her får du USAs historie sett fra folket som ikke stod igjen som seierherrer, fra de innfødte som ble drept under Colombus til de som ble ignorert av Barack Obama. Om du ikke orker å lese hele boken, går det an å lese utvalgte kapittel.

 

Kjøpt og underbetalt: om (ikke) å klare seg i USA

av Barbara Ehrenreich

Den dyktige journalisten Barbara Ehrenreich skulle prøve å gjennomføre den amerikanske klassereisen, og begynne fra bunnen. Det gikk dårlig. Her kan du lese om hva som er forholdene for arbeiderklassen i USA, og kanskje gir det en større forståelse for hvorfor så mange stemte på Trump?

 

 

 

 

 

 

 

Translate »