Birds of Passage, med den spanske originaltittelen Pájaros de verano, er et vakkert og brutalt filmatisk epos om narkotikahandelens ødeleggende kraft i Colombia. Vakker visuelt, men brutal i måten den viser hvordan tradisjoner og kultur oppløses, i møte med en verden der penger, grådighet og makt gradvis tar styringen. Det tidligere ekteparet Cristina Gallego og Ciro Guerra (de ble skilt underveis i innspillingen) har skapt et særdeles fargerikt portrett av storfamilien fra urfolket Wayuu, som holder til i et ørkenlandskap på halvøya Guajira nordøst i Colombia. Guerra har tidligere regissert Djevelens trekkspill og Embrace of the serpent (ikke utgitt i norsk utgave), som begge har fått strålende omtaler.

 

 

Filmen innleder med flotte scener fra et tradisjonsrikt rituale, der Rapayet og Zaida utfører en dans for å markere hans interesse for henne. Rapayet må skaffe midler til å kunne gifte seg med Zaida, og det er her den spede begynnelsen til handel med marihuana starter. Dette er ikke et krimdrama om narkotika slik vi har blitt vant til å se det i mange andre filmer og serier, for eksempel Narcos. Her er det ikke politiet vs skurkene som er det store narrativet, og den økende voldsspiralen som følger med den voksende handelen og maktkampen, er på ingen måte dominerende i denne historien. I stedet får vi et nært portrett av et tradisjonsbundet folk, med blant annet matriarken Úrsula som på pragmatisk vis forsøker å balansere familiens og urfolkets tradisjoner, med den stadig mer lukrative forretningen. Det blir etter hvert vanskelig å holde familien samlet, og tradisjoner og kultur ved like, side om side med et rått og kynisk spill om makt og penger. Dette er et møte med colombiansk narkotikahandel fra tiden før Pablo Escobar, den gryende begynnelsen av det som etter hvert skulle ødelegge så mye for dette landet.

 

 

Nydelig filmet i storslagne åpne landskap, med fargesprakende bilder på kultur og tradisjon. Kampen mellom fortiden og det moderne er sentral i historien om de innfødte som møter fristelsene til storsamfunnet, kapitalismen, pengegriskheten, higen etter stadig mer. En fortelling som på enestående og naturlig vis mikser myter og troen på det overnaturlige, med den voldsomme realismen verden byr på, når maktkampene mellom kartellene hardner til. Samtidig som den lar oss gråte med de involverte over alt som går tapt underveis.

Er Birds of passage dvd-video inne på biblioteket?

Bekkestua. Voksenavd.

  • Eks. 1: På hylla, plassering DVD DVD

Høvik. Voksenavd.

  • Eks. 2: På hylla, plassering DVD DVD

Bestill tittelen i Bibliofil

Er Djevelens trekkspill dvd-video inne på biblioteket?

Bekkestua. Voksenavd.

  • Eks. 1: På hylla, plassering MAGASIN DVD

Bestill tittelen i Bibliofil

 

Translate »