Jeg elsker filmer i svart/hvitt. Klassikerne som «Citizen kane» og «Casablanca», men også moderne filmer som bruker dette som estetisk virkemiddel. Få vil vel påstå at Oscar- vinneren «Roma», grøsseren «The Lighthouse» eller den helt nye «Mank» mangler noe fordi de ikke er i farger. Går du inn på Filmoteket.no kan du nå se to fantastiske filmer i svart/hvitt: Frances Ha (2012) og Ida (2013). I begge filmene møter vi en ung kvinne i identitetskrise. Jeg synes at svart/hvitt formatet gir filmene noe tidløst over seg, samtidig som de er utrolig vakre og rene i uttrykket.

«Frances Ha» er en amerikansk film av regissør Noah Baumbach. Hovedrollen spilles av Greta Gerwig, som i de siste årene har utmerket seg som regissør av filmene «Little woman» og «Lady Bird». I rollen som Frances Ha spiller hun en ung kvinne som ikke får så mye til, men hun skal ha for forsøket! Hun lever for å danse, men er egentlig ikke så flink. Hun krangler med bestevenninnen og er alltid blakk. Både i New Yorks gater og i sosiale sammenkomster oppfører hun seg klønete, men er også veldig sjarmerende. Og irriterende. Mange har sammenlignet dette med Woody Allens komedier, og jeg ser den. Det jeg likte best med filmen er at den fremstiller livet mer som det faktisk er, ikke som en Hollywood klisje.

«Ida» er en polsk film, regissert av Paweł Pawlikowski. På 1960-tallet møter vi Ida, som snart skal avgi klosterløftene sine. Av bestyreren blir hun beordret til å besøke sin eneste gjenlevende slektning, tante Wanda, før hun bestemmer seg. Før de to setter ut på en slags roadtrip sier tante Wanda til Ida: «Du er jøde, dine foreldre ble drept under krigen». På turen blir Ida konfrontert med en verden hun har vært helt beskyttet fra i klosteret og sannheten om hva som faktisk skjedde med foreldrene hennes. Filmen gjorde sterkt inntrykk på meg da jeg så den. Sjeldent har noe vært så mørkt og vakkert på en gang.

Du kan se dem her på Filmoteket: Ida og Frances Ha. Eller leie dem fysisk på biblioteket: Ida og Frances Ha. På biblioteket kan du også låne Roma, The Lighthouse, Citizen Kane og Casablanca.

 

 

 

 

 

 

Translate »