Det er her vi møtes av John Berger.

John Berger var en britisk forfatter, maler og kunstkritiker. Da han døde 90 år gammel i 2017 var det mange kjente forfattere som takket han for gode leseopplevelser. Så da ble jeg nysgjerrig, fordi jeg hadde aldri hørt om John Berger. Siden den gang har jeg lest flere bøker av han og dette er fortsatt den jeg liker aller best.

Novellesamlingen Det er her vi møtes kom ut i 2005, da forfatteren var 78 år gammel. Felles for novellene er at de er sanselige, fantasifulle, vemodige og vakre. De tar oss med til Europa på en oppdiktet reise hvor hovedpersonen gjennom flere år møter igjen sine kjente og kjære. Også de som for lengst er døde.

I første novelle møter vi John mens han spaserer rundt i Lisboa. Det er en varm dag i slutten av mai og en gammel kvinne kommer gående mot han. John kjenner henne igjen på måten hun beveger seg på. Det er moren hans, som har vært død i 15 år. De møtes flere ganger i løpet av novellen og dialogen er til tider underlig, noe som i grunn ikke er så rart med tanke på situasjonen. Men tonen mellom dem er humoristisk og varm, og de er ikke redde for å ta opp de vanskelige tingene. Novellen er et vakkert og usentimentalt forsøk på å minnes en mor. Og Lisboa er en flott følgesvenn i en slik situasjon. Magisk og leken med sine trange, forvirrende gater i mange farger.

I de neste novellene reiser John videre og det viser seg at de døde dukker opp andre steder også, som i Krakow, Islington og Madrid. Alle møtene er dagligdagse og de døde oppfører seg slik som de en gang var, ikke som døde.

Forfatter John Berger skriver underlig nok både dypt og enkelt. Teksten er stillferdig og trenger seg ikke på. Er du lur, så tar du deg tid til å lese i rolig tempo. For slik går du ikke glipp av de sterke språklige bildene. Det er ikke vanskelig å forstå at Berger også var kjent for sine malerier.

En god leseopplevelse, som ga meg mye å tenke på. Og nå har også du hørt om John Berger.

Er Det er her vi møtes inne på biblioteket?

Bekkestua. Voksenavd.

  • Eks. 1: På hylla, plassering MAGASIN

Bestill tittelen i Bibliofil

 

Translate »