Te med Mr. Dashti av Marjan Kamali

Kamali har skrevet en rørende historie om en iransk familie som har immigrert til USA. Mest handler boken om forholdet mellom mor Darya og den 25 år gamle datteren Mina. Som alle gode iranske mødre vil Darya finne en egnet ektemann til Mina, helst en iransk-amerikansk mann. Moren går grundig til verks. Hun er besatt av tall og bruker faktisk regneark for å evaluere mennene hun kommer trekkende med. Ingen av kandidatene faller i smak og Mina er lut lei av alt sammen. Det hele har et ganske komisk preg.

Moren legger regnearkene på hylla, og sammen drar hun og Mina på familiebesøk til Iran. Landet de flyktet fra med far og to brødre da Mina var 10 år. Forholdet mellom mor og datter bedrer seg under reisen, de har mer til felles enn de tror.
Da Mina imidlertid ser ut til å finne en mann på egenhånd, blir tingene litt mer komplisert igjen.

Boken gir oss et innblikk i iransk historie, kultur og mat. Det er så levende beskrevet at man får lyst å dra til Teheran selv. Ikke minst gå på et tehus for å nyte en deilig kopp te. Vi får et innblikk i hvordan det er å rives mellom to kulturer, både for de unge og de gamle.  Ikke minst hvordan det føles og ikke høre ordentlig til noe sted.

Forfatteren Marjan Kamali er selv iraner. Hun tilbrakte sine første leveår i Iran før familien flyttet til USA. Hun bestemte seg for å skrive en fortelling om en vanlig iransk-amerikansk familie med problemer som er felles for alle familier uansett hvor i verden de bor. «I motsetning til hva de fleste kanskje tror, er Iran et land fullt av farger og liv,» sier Kamali.

En pageturner som både er morsom, underholdende, lettlest og lærerik. Som en kritiker sa en «en godtepose av en bok». Slapp av og nyt! Og ærlig talt dere, av og til er det deilig med en lykkelig slutt!

Lån boken i Bærum bibliotek
Boken finnes også som ebok.

Translate »