«Et splittet folk» av Fedor Sapegin

I 2013 brøt det ut voldsomme opprør mot regjeringen i Ukraina. Majdan-revolusjonen, som disse opprørene kalles i dag, oppstod etter at daværende president Viktor Janukovitsj ikke underskrev en frihandelsavtale som Ukraina hadde fremforhandlet med EU. Janukovitsj ville heller bygge relasjoner mot Russland. Dette splittet det Ukrainske folket i øst mot vest.

Etter opprøret på Majdan-plassen i Kyiv i 2013 reiste tegneserieskaperen Fedor Sapegin til Ukraina. Han ville forstå splittelsen mellom øst og vest i landet. Han intervjuet folk på begge sider av konflikten, og rapporterte om det som hendte. Resultatet av reisene hans er tegneserieboka «Et splittet folk».

«Et splittet folk» tegner et bilde av et ukrainsk folk som er delt i to. Forholdet mellom de russisktalende i øst og de ukrainsk-talende i vest fikk en dyp rift etter Majdan-opprøret. Sapegin er flink til å vise begge sider av denne konflikten, og etter å ha lest tegneserien skjønner man mer om hvorfor det ukrainske folk ble så splittet.

Tegneserien er en lettforståelig og god måte å se hvorfor det ble krig i Luhansk og Donetsk i 2013. Historiene Sapegin forteller i tegneserien forklarer ikke Russlands krig mot Ukraina, men den gir et godt innblikk i Ukrainas moderne historie.

Bestill tegneserien fra Bærum bibliotek

 

Skrevet av praktikant Torolf Høstmælingen

Translate »