Vi har spurt en rekke mer eller mindre kjente bæringer om de vil gi oss et boktips. Boktipsene legges ut på vår Facebookside og her på nettsiden. Her er boktips fra lederen i Høvik biblioteks venner, Nini Karine Torp.

«Trettitre norske trær og hva de har vært vitne til» av Ole Mathismoen

Jeg har et nært og bevisst forhold til natur, og nå som det er vår kommer dette ekstra sterkt til meg. Å se det yrende livet som utspilles rett foran øynene på oss i form av fuglesang, frø som spirer, knopper som spretter på busk og trær og rådyr med kalv i skogkanten nede i hagen gjør meg ydmyk, jublende glad og bekymret på samme tid. Ydmyk over naturens finstemte samspill, glad for at livet og lyset kommer tilbake og bekymret for hvor vi er på vei når menneskets utfoldelse truer naturens mangfold.

Jeg har lært meg å lytte når Ole Mathismoen snakker eller skriver. Han er en prisbelønnet journalist som formidler viktig kunnskap på lettfattelig vis. Boken jeg har valgt handler om trettitre av de rundt ti milliarder trærne som vokser i Norge. Trær som har røtter fra før Tutankhamon ble farao og mosebøkene ble skrevet, trær som har bivånet vikingtiden, svartedauden og verdenskriger. Boken er prydet med vakre bilder av de ulike trærne, noe som gjør den til et praktverk og en glede ikke bare å lese i, men også å bla i og lese høyt fra.

Å se på de verdige furuene som vokser rundt hjemmet mitt, og å nyte rommet og livet de skaper i landskapet gir en opplevelse av bestandighet. Å sitte under disse og lese om trettitre andre norske trær og deres svært ulike historier er både spennende og lærerikt. Det gir både en god forståelse av at tider kommer og går, og at naturen i en eller annen form består. Og det minner om hvor viktig naturen har vært for oss mennesker gjennom alle tider. Dette er en bok jeg trygt anbefaler å lese.

Anbefalt av Nini Karine Torp (leder av Høvik biblioteks venner).

 

 

Translate »