Akkurat nå er alle disse fantastiske bøkene ledig som e-bøker i Bookbites. Her kan du lese mer om Bookbites. Bøkene finnes selvfølgelig også fysisk på biblioteket og du kan bestille de her.

Tingenes tilstand av Sandra Lillebø. Selvbiografisk roman om en datter som vokser opp med en psykisk syk mor og hva det gjør med livet til henne i forhold til kjærlighet, selvfølelse mm. Datteren tar i voksen alder avstand til moren fordi relasjonen er for krevende for henne. Moren vil nemlig ikke diagnostiseres eller få hjelp, men klarer heller ikke å ta ordentlig vare på seg selv. Samtidig er historien om datteren også historien om moren umulige å skille.

Døgnåpent av Sayakata Murata. Roman om det å være annerledes og skulle finne sin egen vei. Den unge kvinnen Keiko tar en jobb som vanligvis blir sett på som midlertidig, i en døgnkiosk i Tokyo. Hun elsker de repetitive rutinene og de mange reglene og går inn i rollen som den perfekte medarbeider med stor glede. I Japan forventes kvinner å gifte seg og stifte familie i ung alder. Men hva hvis det ikke er lykken?

Unorthodox av Deborah Feldman. Dette er en biografisk roman om en jente som vokser opp i en ultraortodoks jødisk menighet i Brooklyn New York. Kvinner i dette samfunnet lever etter strenge retningslinjer. De bli fortalt hva de kan spise, hvem de kan omgås og hvem de kan gifte seg med. Deborah bryter reglene og låner bøker fra biblioteket. I smug leser hun Roald Dahl, Jane Austen og Charlote Bronte. Disse bøkene hjelper henne å forstå at kvinner også kan være selvstendige. Klarer Deborah å skapet et godt liv for seg selv og sønnen? Deler av denne selvbiografien ligger til grunn for Tv-serien ved samme navn.

Fremtidsmennesket av Sigrid Bratlie og Hallvard Kvale. Bioteknologi kan benyttes til blant annet å kurere sykdommer og utvikle vaksiner. Det kan også benyttes til å velge, eller velge bort egenskaper hos fostre. I denne boken får du en lett forståelig beskrivelse av hvordan vi mennesker er satt sammen, ulike etiske utfordringer med utviklingen av bioteknologi, og hvordan vi skal forholde oss til mulighetene denne teknologien byr på i fremtiden. NB: kommer også som digitalt foredrag tirsdag 23. mars kl 18.

Felt av Vilde Fastvold. Fam er antropologistudent og reiser til øya Martinique for å gjøre feltarbeid. Her innleder hun et svært intimt forhold til innfødte Theo, som også blir et forskningsobjekt. Hun stilles dermed overfor både forskningsetiske og personlige dilemmaer, og hvor går egentlig grensen mellom forsker og privatperson? En skjønnlitterær debutant som gir oss et fascinerende innblikk i både feltarbeid og martinikansk historie og kultur.

Om tyranni av Timothy Snyder. Her får du 20 ting du kan lære om det 20. århundret, skrive av ein av dei skarpaste tenkarane i USA akkurat no. Boka er veldig kort, og viser kor kort vegen frå demokrati er. Høyres det dramatisk ut? Vel, Snyder vender blikket til sitt eige land og viser korleis Trump nesten greidde det. Dette er ei veldig god gåve til konfirmanten, for her får du forklart kva DU kan gjere for å bidra til at demokratiet vårt ikkje smuldrar bort mellom fingrane våre.

Globus av Sarah Smith Obunbona. Hazel er 20 år og jobber som flyvertinne. Når hun er på jobb, høyt oppe i lufta dukker minner fra Hazels barndom opp. Da foreldre gikk fra hverandre, var det storesøster Cornelia som passet på Hazel og lærte henne alt hun trengte for å klare seg i verden. Men hva gjør det med et barn å bli oppdratt av et annet barn? Globus er en debutroman om å høre til ett sted. Det er bittersøt fortelling om en familie, men også om frigjøring og om å være sitt eget menneske.

Inventarium av Pedro Carmona-Alvarez. En språklig drømmende diktsamling som følger opp essaysamlingen Refrenger fra 2019, med oppvekst og identitet under det latinamerikanske diktaturet som en rød tråd. Billedrik og følelsessterk lyrikk i fortellende form, der vold, tap og sorg ligger som et bakteppe for hverdagslivene og opplevelsene som må bearbeides.

Det vi snakker om når vi snakker om kjærlighet av Raymond Carver. Carver er den store moderne novellerforfattaren, og dette er ein fin samling av novellene hans på norsk. Det finnes knapt nokon forfattar som har skrive så enkelt og så kraftfult på så kort plass. Dette er som ei flaske ytterst god vin. Du kan godt berre lese opningssetningane og nyte dei. Eller du kan lese ei novelle i veka – det vi halde. Så godt skreiv Carver. Og dersom du må ha meir, så leit fram originalmanuset som tittelnovella her høyrer heime i. Det kom ut på 2000-talet, etter Carver var død. Da viste det seg at redaktøren til Carver hadde mykje å seie for den knappe stilen forfattaren perfeksjonerte.

Alle tings kjerne av Helene Imislund. En novellesamling med ensomhet og jakten på lykken som gjennomgående temaer. Vi møter flere ulike karakterer, i et variert språk som gir hver av dem sin egen personlighet og stor troverdighet. Videre anbefalte novellesamlinger: Mari Andreassen – Hvor lenge varer vi, Line Madsen Simenstad – Dronning Maud Land og Therese Tungen – Kjærleik og det som liknar.

Berge av Jan Kjærstad. Ap- nestor Arve Storefjeld og fire av hans familiemedlemmer ble funnet brutalt drept i hytta i Nordmarka. Vi får fortalt tre forskjellige historier fra tre ulike synsvinkler. Hendelsen i Nordmarka har påvirket livene til de 3 fortellerstemmene på ulike måter. Journalisten Ine Wang har fått tilbake lysten til å skrive. Tingrettsdommer Peter Malm ble tvunget ut i rampelyset fra sitt tilbaketrukket liv når han får oppmerksomhet på grunn av drapssaken.  Nicolai Berge var kjæreste med Gry, Arne Storefjelds datter helt til hun gjorde det slutt. Nå er hun død og Berge blir hovedmistenkt i saken. «Berge» er utrolig godt komponert og innsiktfull roman. Men får vi vite hvem som står bak disse drapene?

Antifeministen av Rune Salvesen. En mann tror han hater alle kvinner, men egentlig hater han bare sin mor, som forgrep seg på ham gjentatte ganger i barndommen. Når hun dør kollapser han nesten under vekten av de undertrykte følelsene som veller frem under ryddingen av leiligheten hennes.

Beara. Dokumentarisk roman om folkemordet i Srebrenica av Ivica Dikic. Oberst Ljubisa Beara var hjernen bak massakren på den muslimske minoriteten i Srebrenica i juli 1995. Handlingen er forankret i virkelighetens hendelser, og portretterer flere av de sentrale personene som deltok i begivenhetene – og vi får på denne måten innsikt i at de ikke er så forskjellige fra folk flest, men at alle kan bli drapsmenn gitt situasjonen og betingelsene.

Der det finst fuglar av Maren Uthaug. Medrivende slektsroman fra et værutsatt lite samfunn ved kysten nord i Trøndelag som handler om familiehemmeligheter, incest, ulykkelig og foruroligende kjærlighet og lengselen etter et annet liv.  Fortalt gjennom personer med ulike synsvinkler som forandrer handlingen gjennomgripende, slik at man hele veien igjennom får seg noen overraskelser.

Alice av Judith Herman. Noveller er ein sjeldan kunst, og med «Alice» leverte Judith Herman ein moderne klassikar. I desse små og varsame novellene følger vi Alice, og kvar gong får Herman oss til å sjå livet hennar med eit nytt blikk. Ofte kan noveller bli parodiske i sine forsøk på skildre mykje med få ord, eller med sine få karakterar og lukka rom. Herman får det til på ein merkeleg måte som vil gi deg kjensla av at dette har du ikkje lest før. Det er ein bragd!

Bøkene er anbefalt av Monica Blegvad, Bent Inge Hvitstein, Katarzyna Konieczna-Staskiewicz og Lars Petter Sveen.

Translate »