Endelig! Nå nærmer sommeren seg med stormskritt, og for oss i Bærum bibliotek betyr det bare én ting: Nå skal det leses! Sommerbøker har det blitt skrevet et mangfold av. Mange forfattere elsker sommeren like mye som alle oss andre, men de har kanskje et litt annet syn på sommeren enn oss. Nå som årets varmeste årstid er på trappene, er det derfor spennende å se på tre ulike sommerbøker av tre ulike forfattere.
Sommeren 80 av Marguerite Duras
Sommeren 80 er en serie artikler Duras skrev for den franske avisa Libération sommeren 1980. De skulle ikke være preget av det aktuelle nyhetsbildet, men heller ta for seg det forfatteren selv ville ta for seg av nyheter og personlige hendelser. Hennes lille boble i «det mørke rommet» i sommerhuset på Frankrikes nordkyst blandes med Sovjetunionens krig i Afghanistan og OL i Moskva. Det hele blir en poetisk og melankolsk samling tekster som er verdt å lese mens solen steker på det verste.
Bestill boka fra Bærum bibliotek
Sommerboken av Tove Jansson
«Det var en tidlig og meget varm morgen i juli». Slik starter Sommerboken, Tove Janssons mest populære roman. Tove Jansson er mest kjent for bøkene om Mummitrollet, men begynte etter hvert å skrive historier og romaner for voksne. Sommerboken handler om Sophia som tilbringer sommeren på en vakker øy i den finske skjærgården sammen med sin far og farmor. Der utforsker hun øya sammen med farmoren. Til tross for at de er på forskjellige stadier av livet, lærer de av hverandres kunnskaper og erfaringer. Boka tar for seg liv og død, barndom og alderdom, og er rikt illustrert av Tove Jansson selv.
Bestill boka fra Bærum bibliotek
Sommeren 58 av Annie Ernaux
Sommeren 1958 jobbet Annie Ernaux, eller Annie Duchesne som hun het den gangen, på en feriekoloni i Frankrike. Hun var 17 år, hadde aldri tatt en dusj og heller aldri vært sammen med en mann. Når koloniens aktivitetsleder tar henne med opp på rommet, er hun derfor helt uvitende om hva som vil skje med henne, og denne hendelsen vil prege henne resten av hennes liv. Romanen er selvbiografisk og tar for seg denne sommeren 70 år etter at det skjedde. Den aldrende kvinnen Ernaux ser tilbake på jenta Duchesne og bearbeider det som skjedde sommeren 58. Boka handler om seksualitet, skam, klasse og det å skrive. En fantastisk bok om et alvorlig tema. Verdt å ta med seg på stranda!
Bestill boka fra Bærum bibliotek
Skrevet av praktikant Torolf Høstmælingen