To-sekunder-foer-miraklet Jeg ble nysgjerrig på denne boken da en av våre svært beleste lånere ville ha den på listen for sin lesesirkel. En bibliotekarkollega var også blitt sjarmert, så her var boken for vintertunge stunder, tenkte jeg. At den var vinner av den franske bokhandlerprisen i 2013 appellerte også til den frankofile delen av meg.

Julie, bokens hovedperson, er en ung enslig mor i kommunal leilighet og med kassajobb i dagligvarehandel. Sjefen behandler sine kvinnelige ansatte ganske lugubert. Men Julie står imot og klarer å takle en svært ubehagelig situasjon med verdighet. Tørker tårer og setter seg tilbake i kassa. Men en tåre faller ufrivillig idet hun ekspederer pizza og en sixpack øl til en middelaldrende mannlig kunde. Den enslige tåren og hennes vennlige kjappe replikker i kassa vekker kunden, Paul, sin interresse. Paul viser seg å være en mann med hjertevarme og god økonomi, som gjerne vil hjelpe en ung kvinne i vanskeligheter. En invitasjon til å gå ut og spise sammen følges  av et tilbud om en treukers reise til en hytte ved havet i Bretagne. Med på reisen skal også Pauls legesønn være. Julie trosser en sterk og naturlig skepsis mot å reise med to fremmede menn. Hun følger hjertet og tenker at det vil bli en stor glede for henne og hennes lille sønn Lulu å oppleve havet…

I overkant søtt? Ja! Men ikke gi opp her! I bokens rosa musling ligger det en perle. Agnès Ledig, forfatteren, har skrevet boken inspirert av eget liv. Hun har selv opplevd svært alvorlig sykdom hos sin lille sønn. Hun er i tillegg jordmor. Med solid og troverdig menneskekunnskap loser hun leseren trygt igjennom boken. Man får virkelig kjenne hjertevarmen, kjærligheten, sorgen og håpet i denne gripende historien. Gi livet en sjanse! Som i det arabiske ordtaket tittelen er bygget på: Gi ikke opp, du risikerer å gjøre det to sekunder før miraklet inntreffer.

Lån gjerne boken på biblioteket!

Anbefalt av Hilde

 

Translate »