Det har vært knyttet en viss forventning til denne duoens første album på 17 år. Ikke så rart, siden deres 3 første utgivelser lett kan kalles «80-tallsklassikere» som fortsatt står seg godt, proppfulle av god popmusikk, god produksjon og som viste et band i rivende musikalsk utvikling, fra enkel synthpop til fargerik, Beatles-inspirert musikk med bred penselføring. Alltid med teft for god låtskriving. Dette ga som kjent uttelling i form av monsterhits som f.eks Mad World, Shout, Everybody Wants To Rule The World og Sowing The Seeds Of Love.

Roland Orzabal utga to album kreditert Tears For Fears på 90-tallet og som duo kom de sammen igjen for et album i 2005 som ikke skapte de helt store overskriftene. For noen år tilbake kom så Roland Orzabal og Curt Smith sammen igjen og har siden turnert sporadisk med stor suksess. Og nå har de to, som begge har passert 60 år og med masse livserfaring i bagasjen, gjort et nytt og for fansen svært etterlengtet album.

Hvordan høres så Tears For Fears ut i 2022? Albumet er velprodusert og passer godt inn i segmentet voksenpop, uten å bli glætt og klissete. Det åpner organisk, med akustisk gitar i låten No Small Thing.

Deretter vokser lydbildet i tittelsporet The Tipping Point og det varieres i tempo og stemninger utover albumet, der jeg spesielt vil trekke frem The Masterplan og Rivers Of Mercy som låter som fremstår som spesielt sterke.

Ved første møte fremstår ikke alle låtene som spesielt sterke. De trenger litt tid på å trenge gjennom og feste seg hos lytteren. Når man først blir kjent med albumet avdekkes svært flotte, gjennomarbeidete og gode poplåter, som ikke uventet går spesielt rett hjem hos det publikum som har fulgt bandet siden oppstarten med The Hurting i 1983.

Det er ikke først og fremst et ekko av tidligere tiders suksesser vil blir tilbudt. Lydbildet er veldig 2022 uten å fremstå som påtrengende moderne, og du skal lete lenge for å finne nostalgiske elementer med nikk til deres gamle hits, slik man gjerne kan forvente av artister som har holdt på en stund.

Det skinner igjennom på hele albumet at de har ventet med å utgi noe som helst inntil forholdene omsider ble for dem helt riktige: først og fremst riktige samarbeidspartnere og gode nok låter.

Albumet vil bli stående som et av årets musikalske høydepunkter, i hvert fall for meg, og det anbefales med varmt hjerte til alle med sans for god popmusikk.

Bestill CDen fra Bærum bibliotek

Anbefalt av Staale Venstad

Translate »