1. mars blir jeg pensjonist og sier med dette farvel til denne nettguiden og bloggen! Det var etter et NOLUG-møte med Mary Ellen Bates i 2004, som inspirerte meg til å begynne å jobbe med en nettguide. Mary Ellen var en av internettguruene på 2000 tallet og er fortsatt aktiv! Da hadde Bærum bibliotek allerede i flere år arbeidet med temasider som hjelp til å finne frem på internett. Jeg husker det var avisstreik det året, så på fritiden begynte jeg å sjekke nettsteder og hjelpemidler med utgangspunkt i det inspirerende NOLUG-foredraget. Det resulterte i et utkast til en nettguide, vi kalte den Søkeverktøy – avansert søk.

Slik så nettguiden ut i 2004. Ta en kikk på den i Internet Archvie.

 

Siden da har Bærum bibliotek gitt meg anledning til å bruke noe av arbeidstiden på å følge med på nyheter om internett, søking, databaser mm for å kunne holde nettsiden aktuell og oppdatert. Takk for det! Jeg har også holdt kurs for ansatte og bibliotek over nesten hele landet. Det har vært inspirerende og morsomt!

I løpet av disse 15 årene har internett gjennomgått en voldsom utvikling. Fra å være forholdsvis fragmentert og uoversiktlig, har spesielt Google gjort søking på nettet mye lettere for den gjengse bruker. Vi får stort sett det vi «trenger» med noen enkle søkeord, vi googler.

Samtidig har falske nyheter og nettsteder som kun har til hensikt å forføre og lure allmenheten, eksplodert i omfang. Og stadig flere blir lurt og svindlet.

Det er en illusjon å tro at enkle søk på Google, overskrifter i nettaviser, feeden på facebook og andre sosiale medier, er nok til å holde seg opplyst og oppdatert.

Derfor er nettguiden fortsatt viktig! Med bedre kjennskap til søkefinesser, kunnskap om internett og databaser, ville det bli lettere å avsløre juks og fanteri.

Det har aldri vært så mange som tror de kjenner internett, og som tror søking på internett er superenkelt. Men dukker det opp et litt komplisert spørsmål hvor du må gå videre fra de første googletreffene, eller til spesielle nettsteder eller databaser, dukker problemene opp.

I tidligere tider hadde vi en jevn strøm av spennende referansespørsmål i bibliotekene. I dag begrenser det seg stort sett til spørsmål om bokanbefalinger. Men av og til får vi spørsmål som det er mulig å gå videre med. Da har nettguiden vært fin å bruke og å vise til. Ikke minst kan nettguiden være nyttig for elever i videregående skoler, ferske studenter, fjernstudenter eller hobbyforskere.

Derfor er jeg glad for at nettguiden kanskje kan bli videreført i en eller annen form, ett eller annet sted. Hva som skjer, vil tiden vise.

Med beste hilsen Lasse Christensen.

Translate »