Sommeren har endelig våknet fra den lange dvalen. Varme dager og lyse kvelder innbyr til aktiviteter utendørs, som sykling. Trenger du inspirasjon til å komme deg ut på to hjul? Eller ønsker du heller å lese om andres opplevelser fra sykkelsetet? Her er et lite knippe bøker du kan låne på biblioteket, om sykkellivets gleder for oss vanlig dødelige, og noen om livet og historien til kjente syklister og sykkelritt.

Vi begynner med den fineste boken fra en norsk forfatter om følelsene knyttet til det å være hjemme på to hjul, i stadig bevegelse opp eller ned, frem og tilbake, eller bort fra hverdagen og hjem igjen. Å sykle: en besettelse av Håvard Syvertsen, setter ord på det som skjer i kroppen når kriblingen i beina og sjelen tiltar hver vår, og hele kroppen bare lengter etter å komme seg ut, opp på setet, høre lyden av kjedet som tikker rundt, sette føttene på pedalene og kjenne på den gode følelsen av å sette seg selv i bevegelse. Om du vil sykle eller lese, raskt eller langsomt, spiller liten rolle; måten han beskriver hvordan du forflytter deg ved egen kraft over stadig større avstander, mens vinden blåser deg enten varsomt eller voldsomt over ansiktet, og omgivelsene forsvinner forbi mens tankene spinner i takt eller utakt med sykkelens drivverk, er vidunderlig lesning. Dette er en liten perle av en bok, som på poetisk og personlig vis beskriver selve urgleden ved syklingen, for oss som ved siden av det fysiske den tilbyr av både behag og ubehag, også liker det mentale velværet den kan gi oss.

Er Å sykle : en besettelse inne på biblioteket?

Bekkestua. Voksenavd.

  • Eks. 1: Utlånt, forfallsdato 21/06/2023
  • Eks. 4: På hylla, plassering 796.6 S

Sandvika. Voksenavd.

  • Eks. 2: Utstilling Sandvika

Bestill tittelen i Bibliofil

Fra en inspirerende bok for oss vanlige mosjonister, der vi kan drømme oss ut i våre egne foretrukne veivalg, skal vi ta turen til en tilsynelatende langt mindre attraktiv tilværelse: en regntung dag i et beinhardt sykkelritt på proffnivå, i den legendariske romanen Sykkelrytteren av nederlandske Tim Krabbé. Opprinnelig utgitt i 1978, men evig aktuell for måten han beskriver en sykkelrytter som kjemper seg gjennom naturens krefter og menneskets motstand, både i seg selv og mot andre. Sykkelrytteren er et kunstverk av en roman om hvordan et menneske kan presse seg selv, og de mentale prosessene man gjennomgår underveis.

Er Sykkelrytteren inne på biblioteket?

Bekkestua. Voksenavd.

  • Eks. 1: På hylla, plassering MAGASIN

Bestill tittelen i Bibliofil

Tenker du at du gjerne skulle kommet deg ut på en lengre dagstur, eller kanskje dele opp en langtur over flere dager, men sliter med å finne ut hvor du skal sykle? Da er Norges vakreste sykkelturer boken du skal låne med deg hjem. Redaktøren av bladet Landevei, Henrik Alpers, samlet i fjor mange artikler om gledene ved å sykle langturer i flott norsk natur, til en hel bok full av gode turtips. Her får du både fjord og fjell, skog og enger, daler og åser; det meste av det norsk natur har å by på. Leter du etter en litt bortgjemt og ukjent vei med lite trafikk og storslått natur, er det kanskje i denne boken du finner årets fineste sommertur.

Er Norges vakreste sykkelturer inne på biblioteket?

Bekkestua. Voksenavd.

  • Eks. 1: Utlånt, forfallsdato 07/07/2023

Rykkinn. Voksenavd.

  • Eks. 2: På hylla, plassering 796.6 A

Bestill tittelen i Bibliofil

Noen ganger drømmer vi også om å tråkke i de store syklistenes hjulspor. Geir Stian Ulstein har gitt ut flere bøker med inspirasjon og historier fra flere kjente klatringer og sykkelritt, både her hjemme og utenlands, ofte med flotte bilder tatt av broren Tor Simen Ulstein. I Drømmenes fjell (med forord av tidligere proffsyklist Mads Kaggestad) blir du kjent med noen av de tøffeste klatringene fra Tour de France. Om du vil teste ut noen av dem selv, eller synes det er mest behagelig å lene deg tilbake i solstolen mens du leser om andres prøvelser opp disse bakkene; dette er en fryd for alle sykkelglade å dykke ned i.

Er Drømmenes fjell : legendariske klatringer i Tour de France inne på biblioteket?

Bekkestua. Voksenavd.

  • Eks. 1: På hylla, plassering 796.6079 U

Bestill tittelen i Bibliofil

Vil du heller kjenne på hva du selv har å gi i en lokal bakke? I boken 71 bakker du må sykle i Norge får vi en kort introduksjon til både korte og lange kneiker, bakker og fjell rundt om i landet. Her er det alt fra brutalt bratte stigninger på noen hundre meter, klemt inne mellom trehusbebyggelse i Oslo, til lange og seige klatringer opp ulike fjell i alle landsdeler. En fin liten bok å ha på baklomma for de som vil teste egne grenser.

Er 71 bakker du må sykle i Norge inne på biblioteket?

Bekkestua. Voksenavd.

  • Eks. 1: På hylla, plassering 796.6 U

Bestill tittelen i Bibliofil

Giro d’Italia 2023 er nå inne i sin siste uke. Årets Giro er historisk sett med norske øyne, etter at Andreas Leknessund satt med den rosa ledertrøyen på fem etapper. Han slo dermed rekorden til Knut Knudsen, som den norske syklisten med flest dager i Maglia Rosa. I forbindelse med den hundrede utgaven av Giroen, ga Colin O’Brien i 2017 ut Giro d’Italia – the story of the world’s most beautiful bike race. Her kan du lese om hele rittets historie frem til da, med både gleder og sorger, triumfer og dopingskandaler, fantastiske og blytunge dager i vakre og brutale fjell, og diverse rivaliseringer mellom sterke konkurrenter.

Er Giro d'Italia : the story of the world's most beautiful bike race inne på biblioteket?

Bekkestua. Voksenavd.

  • Eks. 1: Utlånt, forfallsdato 27/06/2023

Reserver tittelen i Bibliofil

I tillegg til disse, har vi mange flere sykkelbøker du kan låne. Om du sykler kort eller langt, har god eller dårlig tid på sykkelen, om du skal opp eller ned, med eller uten et bestemt mål; vi har inspirasjonen du trenger for både sommerlesingen og sykkelturen etterpå.

Bestill en sykkelbok fra Bærum bibliotek

 

Translate »