Fra Alf til Alf: Alf Cranner
Alf Cranner og Alf Prøysen ble kjent i 1964. De utviklet umiddelbart et nært vennskap som Cranner har skildret på en nydelig måte.

Et vennskap vi får ta del i gjennom samtaler og brev. To store kunstnere som begge hadde sitt å slite med. I brevene er det alt fra praktiske råd, sorgmuntre sykehusrapporter (Prøysen slet med helsa) og vennskapserklæringer. De hadde en enorm respekt for hverandre og ga hverandre drahjelp. De ble svært fortrolige.

Prøysen tok innersvingen på publikum hver gang han var på scenen. Erik Bye omtalte ham som et menneske med stort innhold.  Til tross for dette, ble Prøysen også møtt med nedlatenhet i kulturlivet. Han slet med usikkerhet, og hadde et stort behov for aksept.  «Humøret hans svingte fra topp til bånn». Det var både skjemt og alvor.
Cranner og Prøysen diskuterer skam og skyldfølelse i sentrale deler av boka. Vi får høre om Cranners noe spesielle oppvekt i Stavanger og Oslo. Om en far som valgte nazismen og om Prøysen som var åpen om at han var splittet seksuelt.
Prøysen fungerte som en mentor for Cranner. Han var den unge begavede visekunstneren som fort kom inn i varmen, men som også slet med sceneangst.  En mann som i dag, i en alder av 80 år står som en bauta i norsk visehistorie.
Begge kunne faget. Sammen kunne de to skrive, komponere og arrangere flere viser på en formiddag.
Boken er et stort bidrag til norsk og nordisk visehistorie. Det er Cranners bidrag til sentrale deler av norsk visehistorie.

Å lese Prøysens brev er som å høre ham snakke, skriver Alf Cranner. For oss som leser, er det en sann fornøyelse alt sammen. Man både ler og gråter. Et varmere vennskapsportrett skal du lete lenge etter.

Prøysen døde bare 56 år gammel i 1970. Heldigvis fikk Ole Paus fortalt ham at Cranner regnet ham som en far – «den beste far han kunne få».

Dette er boken for alle som er glad i viser og som har et forhold til disse to store kunstnerne! For Cranner var det en modningsprosess å dele dette stoffet med oss. Takk for at han gjorde det.

Lån boken hos Bærum bibliotek

Finnes også som ebok

 

Translate »