Aleksander den store av Peter F. Strassegger

Aleksander er en gutt på 15 år som bor i et ikke navngitt land i Sør-Europa sammen med moren og faren.  Han er en gutt som lett havner i trøbbel  på grunn av sitt bråsinne. Moren har sagt at han var et vanskelig barn.

«Det går i svart»  noen ganger for Aleksander,  som han beskriver det for seg selv. Han og flere andre, har blitt mobbet  mye av gutten David i  barndommen.

I starten  av boka hører vi  at han ligger på sykehus med skader  etter en voldsom slåsskamp han har hatt med  David på ungdomsskolen.  Men det er David som har fått de største skadene, han har mistet det ene øyet i slåsskampen. Aleksander  blir utvist fra skolen etter dette.

Moren og faren vil at de skal flytte til Norge. Moren er opprinnelig norsk og foreldrene vil at Aleksander skal  få en ny start i et nytt land. I tillegg er moren gravid og hun vil at Aleksanders søster skal vokse opp i Norge.

Den første han treffer i Norge er Aman, som også opprinnelig er fra et annet land. Aman forteller om gjengen «Torve og dei» som ikke liker utlendinger.

Aleksander har alltid vært skoleflink, han briljerer  i Norge  også,  i matematikk og historie for eksempel. Han forteller livfullt om Aleksander den Store og hans bedrifter i tidligere tider til medeleven Arne.

Men i «gamlelandet « var han også  den usynlige, den som holdt hodet lavt, den flinke som  fulgte reglene. Det hjalp ikke. Han bestemmer seg for å ta igjen dersom denne gjengen til Torve prøver seg, selv om foreldrene ber ham om å holde seg unna trøbbel denne gangen. – Når de i Torve-gjengen retter fingeren mot ham, gjør Aleksander det samme igjen.

Handlinga i boka er først og fremst fortalt gjennom Aleksanders indre monolog. Vi blir godt kjent med hans måte å tenke på og hvordan han ser på verden.

Så en dag har denne mobbe-gjengen plutselig  knust en ruse og malt et hakekors på huset til Aleksanders familie.

Aleksander bestemmer seg med engang for å hevne dette overfor Torve-gjengen, som han mener har gjort dette. Faren prøver å få ham fra det. – Når Aman hører at Aleksander vil hevne  seg på Torve og gjengen, har Aman en annen idé. Han mener at Aleksander må møte Torve alene, «mann mot mann, det tør han nemlig ikke», sier han.

Men det er slik det blir, «et mann-mot-mann-slag» mot slutten av boka, riktignok med en overraskende slutt. Slutten skal ikke røpes her.

Dette er en bok som kan få samtalen i gang og tankene i sving; en samtale om vold for eksempel. Det finnes også som vi har skjønt, visse hint om norsk hverdagsrasisme i denne boka.

Boka er lettlest selv om den er på nynorsk, og ikke minst velskrevet. Den er spennende og gir et godt portrett av gutten Aleksander, i tillegg til temaene den tar opp.

 

 

Bestill boka på Bærum bibliotek eller Bookbites

Translate »