Året er 1989 og Michael Chabon sitter ved dødsleiet til sin bestefar. Alger Hiss, bestefaren til Chabon var en kunnskapsrik og oppfinnsom person.  Den stille ingeniøren pleide ikke å ha mye å fortelle, men nå renner ordene ut av den gamle mannen. Han forteller mange utrolige historier. De handler om  en tøff oppvekst i South Philadelphia, om utallige slåsskamper og arrestasjonen for å ha angrepet en arbeidsgiver. Alger Hiss forteller også på en underholdende måte om kjærligheten  til kona si, Chabons eksentriske og uforutsigbare mormor. Hun kom til USA som en jødisk flyktning fra Frankrike og slett med den mentale helsen sin. Det førte til at hun tilbrakte deler av livet sitt på et mentalsykehus. Mange av de historiene som Chabon forteller om bestefaren sin inneholder også elementer som  gjenspeiler  bestefarens store fascinasjon, månen. Her kan vi få mer kunnskap om raketter, måneferder og måneskinn. 

Forfatteren hopper mellom hva bestefaren forteller, og samtaler med ham på bestefarens dødsleie.  De fortellingene som gjorde størst inntrykk på meg var disse som handlet om holocaust og konsentrasjonsleiren i Nordhausen i Tyskland under 2.verdenskrig.

Romanen er basert på biografiske hendelser fra livet til Chabons bestefar, men inneholder fiktive elementer- noe Chabon innrømmer i et kort forord i boka. Jeg synes at  uansett sjanger er «Måneskinn» morsom, lærerik og sår lesning.

Bestill boken her: 

 

 

 

 

 

Translate »